Izniman uspjeh Sveučilišta u Zagrebu: Članak profesora s FER-a i KIF-a prvi po citiranosti

ucenje2

Sveučilište u Zagrebu prenosi kako je rad autora s Fakulteta elektrotehnike i računarstva i Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Surface EMG based muscle fatigue evaluation in biomechanicsobjavljen 2009. u prestižnom časopisu iz područja biomedicinskog inženjerstva Clinical Biomechanicsdospio je na prvo mjesto u kategoriji najcitiranijih članaka u tom časopisu u posljednjih pet godina (Most Cited Atricles) prema bazi Scopus, nakon što je više puta bio i prvi na listi po broju preuzimanja.

Riječ je o radu prof. dr. sc. Marija Cifreka, prof. dr. sc. Vladimira Medveda, prof. emer. dr. sc. Stanka Tonkovića i mr. sc. Saše Ostojića, u kojem autori daju pregled metoda primjene površinske elektromiografije za određivanje umora mišića. Istraživanja umora mišića metodom površinske elektromiografije provode se od sedamdesetih godina, a posebno postaju zanimljiva devedesetih godina prošlog stoljeća zbog svoje neinvazivnosti. Nakon toga zamjetno raste broj istraživača koji se bave tom temom, a navedeni članak mnogima predstavlja prvi susret s tim područjem.

Rad je rezultat ne samo dugogodišnje suradnje autora na području biomedicinskog inženjerstva, posebno u područjima biomehanike i istraživanja ljudske lokomocije te mjerenja, obradbe i analize bioelektričkih signala, nego i istraživanja na projektima MZOS-a „Neinvazivna mjerenja i postupci u biomedicini“ (voditelj prof. emer. dr. sc. Stanko Tonković) i „Automatizirano mjerenje pokreta i ekspertna procjena u studiju lokomocije“ (voditelj prof. dr. sc. Vladimir Medved) te projekata koji su im prethodili. Nakon navedene publikacije, 2011. objavljen je još jedan rad sa sličnom problematikom autora Vedrana Srhoja-Egekhera, dipl. ing., prof. dr. sc. Marija Cifreka i prof. dr. sc. Vladimira Medveda: The application of Hilbert-Huang transform in the analysis of muscle fatigue during cyclic dynamic contractions, u časopisu Medical and Biological Engineering and Computing.

Nastavak istraživana ide dvosmjerno: daljnji razvoj metoda analize površinskih mioelektričkih signala za određivanje umora mišića te, u suradnji s liječnicima i kineziolozima, primjena razvijenih metoda za praćenje stanja mišića tijekom rehabilitacijskog i trenažnog procesa.

Zajednički uspjeh i suradnja autora s Fakulteta elektrotehnike i računarstva i Kineziološkog fakulteta izniman je doprinos međunarodnoj znanstvenoj prepoznatljivosti ne samo Sveučilišta u Zagrebu i njegovih sastavnica nego i hrvatske znanosti.

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …