Istraživanje Ujedinjenih naroda: 250 milijuna djece ne zna čitati

p2_girl_in_class_2

Najmanje 250 milijuna djece od ukupno 650 milijuna u dobi do 14 godina ne zna čitati, pisati ili računati osnovne matematičke operacije stoji u priopćenju edukacijske agencije Ujedinjenih naroda.

Izvještaj otkriva kako 130 milijuna djece pohađa osnovnu školu, ali nisu dosegli minimum znanja potreban za njihovu dob, dok je gotovo 120 milijuna djece vrlo malo vremena provodilo u učionicama uključujući i njih 57 milijuna koji nikako ne pohađaju školu.

Nezavisno istraživanje je također potvrdilo kako cijena neučenja 250 milijuna djece diljem svijeta stvara državni gubitak od gotovo 129 milijardi dolara godišnje.

Predstavnik U.N., Vibeke Jensen naveo je kako je ”kriza učenja” uzrokovana manjkom dobro obučenih učitelja, ponajprije u zapostavljenim dijelovima svijeta.

Do sada se program zalagao da što više djece pohađa školu čime se gubilo na kvaliteti. Sada je fokus upravo na kvaliteti U gotovo trećini zemalja koje su ušle u analizu, manje  od 75% učitelja u osnovnim školama je ispunjavalo nacionalne kriterije.

”Budućnost ove generacije djece je u rukama učitelja i profesora”, navela je generalna direktorica UNESCO-a, Irina Bokova. Navodi kako je do 2015. potrebno novih 5.2 milijuna učitelja te kako treba dodatno raditi kako bi djeca ostvarila pravo na besplatnu i kvalitetnu edukaciju.

Izvještaj također navodi kako osiguranje jednakopravnog i kvalitetnog obrazovanja može u 40 godina povećati bruto-nacionalni dohodak zemlje za 23%.

Gotovo polovina djece koja ne pohađa školu vjerojatno se nikada neće vratiti u školske klupe – to uključuje gotovo dvije trećine arapskih djevojaka i djecu iz sub-saharskog područja.

Istraživanje navodi kako polovina djece od 57 miljiuna djece koja ne pohađa školu živi u zaraćenim područjima.

Ustanovljeno je da 15 zemalja ima više od 1 milijun djece koja ne pohađa školu, a trebala bi. Neke od zemalja su Afganistan, Kina, Kongo, Somalija, Sudan prije nego se raspao te Tanzanija.

Ipak, nije sve tako crno. Postoje i pozitivni pomaci kao npr. u Laosu, Ruandi i Vijetnamu gdje je smanjen broj djece koja ne pohađaju školu za gotovo 85% u posljednjih pet godina.

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …