Istao kao hamburger, ali je – Majburger!

majburger

Svi smo ga barem jednom pojeli. Izgleda kao hamburger, koliko-toliko sličan okus kao hamburger, ali ima drugačiji naziv – Majburger! Vjerojatno je svima taj naziv bio u početku čudan i nejasan. zašto se tako zove? Odgovor smo potražili kod upraviteljice prehrane Studentskog doma Stjepan Radić, gospođe Jasne Tomašić čija su saznanja da je majburger trgovačko ime proizvoda Prehrambene industrije “5. maj” iz Bjelovara koja je prestala raditi prije više od 10 godina.

S obzirom da je to bio jedan od prvih takvih proizvoda na našem tržištu, do danas se uvriježio naziv “majburger” za svaku smrznutu pljeskavicu. Koji su sastojci originalnog proizvoda teško je dobiti od bilo kojeg proizvođača jer je to proizvođačka tajna, ali za pretpostaviti je da osim svinjskog i junećeg mesa u sastav ulaze crveni luk, začini i možda neki tajni sastojak koji taj proizvod razlikuje od drugih takvih proizvoda na tržištu.

Što se tiče samo poduzeća 5. maj, ono je imalo burnu prošlost – od privatizacije do mijenjaja imena, stečaja pa sve do sanacija i totalnog pada. Posljednje podatke o navedenom poduzeću možemo pronaći iz vremena od 20 godina unazad kada je posljednji put vršena revizija i privatizacija.

Djelatnost Poduzeća je poljoprivredna proizvodnja, poljoprivredne usluge, proizvodnja prehrambenih proizvoda, trgovina na malo prehrambenim i neprehrambenim proizvodima, trgovina na veliko prehrambenim proizvodima i vanjska trgovina. Nakon donošenja Odluke o pretvorbi, 27. kolovoza 1992. u sudski registar je upisana promjena naziva i sjedišta Poduzeća, tako da glasi: Cromax Bjelovar, poduzeće za proizvodnju, preradu i promet poljoprivrednih proizvoda Bjelovar, potpuna odgovornost koje je također doživjelo svoj potpuni krah.

www.esava.info

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …