INAUGURACIJA REKTORA: Tradicija ili kičasta parada?

inauguracijaboras1

U utorak, 14. listopada 2014. u 12 sati u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu održala se svečana inauguracija novoga rektora Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damira Borasa. Kako i “doliči” trenutnim uvjetima u kojima se nalaze Sveučilište, Studentski centar te Ministarstvo obrazovanja, znanosti i sporta, upriličen je svečani doček uz veliku gozbu i brojna poznata lica.

Da, radi se o velikom događaju i da, radi se o tradiciji. No, je li ovo bilo potrebno pogotovo u današnje vrijeme kada Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta nema dovoljno sredstava da isplati profesore? U vrijeme kada Studentski centar i dalje sklapa kraj s krajem. Novi rektor Boras je za medije naveo kako se radi o minimalnim troškovima. Sam najam HNK-a je stajao 20.000 kuna, dok je besplatno vino donirao Agronomski fakultet, a hranu Studentski centar?!

inauguracija4

Najveća je apsurdnost da Studentski centar koji grca u dugovima donira nekome hranu, a još je to veći apsurd kada znamo da je to namijenjeno ljudima koji se redovno hrane po saborskim kantinama i uglednim restoranima. Hrana iz Studentskog centra nije besplatna. Taj trošak će krpit država, studenti i porezni obveznici iz čijih se proračuna trenutno financira Studentski centar za vrijeme sanacije.

Onako, iz znatiželje, bilo bi super znati je li se posluživao gumeni naravni ili ukusni kosani odrezak?

Tradiciju treba održavati, ali je jednako tako treba prilagoditi trenutnim uvjetima. Sposobnost i ego se ne pumpaju velikim ceremonijama već skromnim radom. Sigurno bi novi rektor koji plus više zaradio da se već na samom početku približio studentima i onima “ispod” njega zbog kojih je i postavljen na tu funkciju.

Bilo kako bilo, novom rektoru želimo mnogo uspjeha u budućem radu te se nadamo da će Sveučilište u Zagrebu dobiti na još većoj važnosti u europskim i svjetskim okvirima.

Foto: UNIZG

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …