Ima dva fakulteta i prosjek 9.71, a nude joj da volontira

689470-936079-23

Dragana Tomčić (26), jedna od najboljih studentica Novosadskog univerziteta, završila je Ekonomski i Fakultet tehničkih nauka sa prosjekom 9,71, a ipak ne može da nađe stalno zaposlenje u struci. Ekonomski fakultet, smjer marketing, završila je u 22. godini, a poslije dvije godine upisala se i na FTN, pišu 24sata.rs.

”Nisam imala novac za studije industrijskog inženjerstva i menadžmenta, ali sam uspjela da se upišem na FTN 2011. godine kada sam dobila stipendiju Ekološkog pokreta. Da nije bilo toga, ne bih imala diplomu FTN”, priča Dragana.

Sedam mjeseci slanja CV-a
Ali, lakše je završiti dva fakulteta kao briljantan student nego se zaposliti u struci. Kada je nakon studija ekonomije potražila posao, sedam mjeseci je slala CV na bezbroj natječaja. Dobila je samo dva odgovora.

”Dvije privatne firme su mi ponudile volontiranje na godinu dana i neizvjesnu mogućnost da dobijem posao. Morala sam da ih odbijem jer u mojoj četvoročlanoj obitelji jedino ja zarađujem radeći u buticima, piceriji i na promocijama”, kaže Dragana.

U biografiji Dragane Tomčić zadivljujuća je statistika. Diplomske radove na Ekonomskom fakultetu i Fakultetu tehničkih nauka odbranila je sa ocjenom 10. U toku studiranja položila je 52 ispita na oba fakulteta, a nijednom nije pala niti odustala.
Kada je dobila ugovor o djelu u Službi katastra nepokretnosti, pomislila je da joj se sreća najzad osmjehnula, ali stalno zaposlenje nije dobila jer su joj pune tri godine rad produžavali na mjesec dana. Tek u travnju ove godine dobila je ugovor na tri mjeseca, ali se na birou i dalje vodi kao nezaposlena.

‘Sreća se osvaja’
Dok je radila u katastru uspijevala je da ispunjava obaveze na Fakultetu tehničkih nauka i za 11 mjeseci položila je 17 ispita. Stigla je da se uvečer bavi folklorom, a od stranih jezika savladala je engleski i usavršava njemački.

”Želim da u narednih pet godina doktoriram na FTN i poslije predajem na nekom fakultetu. Privlači me sektor javnih financija. Biće teško jer je za jednu godinu potrebno 200.000 dinara. Bilo bi dobro da dobijem stipendiju, ali ako je ne bude, morat ću da zaradim novac za doktorske studije”, kaže Dragana.

I dalje šalje CV na konkurse i očekuje da će dobiti stalni posao u struci. Ali, odgovora nema.

”Važno je da razmišljam pozitivno i guram naprijed. Sreća se ne dobija, već se osvaja”, kaže Dragana.

Radiosarajevo.ba

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …