Hrvatski studenti i srednjoškolci treći na svjetskom prvenstvu u debati

Svjetsko prvenstvo u debati (WSDC) održava se već 23 godine i najveće je međunarodno natjecanje u debati za studente i srednjoškolce. Ovogodišnji domaćin, škotski grad Dundee ugostio je delegacije iz 48 razlicitih država, a natjecanje je trajalo deset dana.

Hrvatska reprezentacija u debati osvojila je treće mjesto u kategoriji reprezentacije kojima je engleski strani jezik. Hrvatske boje branio je cetveroclani tim – studentica prava Ivona Anić, brucoš ekonomije Filip Herceg, koji se nada pozivu s americkih sveucilišta, studentica molekularne biologije Anastazija Stupar te najmlađa među njima, gimnazijalka Maja Cvitanić. Prvo mjesto u ovoj kategoriji osvojila je Nizozemska, a drugo Njemacka.

U osam minuta treba objasnit svoje i pobiti tuđe argumente

‘Objasniti svoje i pobiti tuđe argumente primaran je cilj, a za to imamo osam minuta. Katkad se znamo zanijeti i posvaditi, no pravila su da nema vrijeđanja,’ objašnjava Ivona te je dodala da, iako svo cetvero izvrsno govore engleski jezik ipak se nekada dogodi blokada.

Primjerice, jedan od tema debate bila je: ‘Zašto ne poslati ljude u svemir?’

Debata je u svijetu prepoznata kao jedna od najprestižnijih vještina te se diplome s natjecanja vrednuju na svim sveucilištima, no u Hrvatskoj to nije slucaj.

Samo prvenstvo osvojila je reprezentacija Singapura koja je u finalu pobijedila Australiju, dok su domaćini Škoti ostali u polufinalu i osvojili treće mjesto.

Sljedeće svjetsko prvenstvo je zbog problema u organizaciji premješteno već na sijecanj 2012, a održat će se u Južnoafrickoj Republici, tako da hrvatska reprezentacija pocinje novi val priprema.


izvor: mojfaks.com

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …