HRT na sudu zbog fiktivnih ugovora preko Studentskog centra

schrt

U želji da spasi dio izgubljenog novca na isplatama fantomskim suradnicima u razdoblju od 2006. – 2009. godine, pravna služba Hrvatske radiotelevizije stvara nove gubitke podižući tužbe protiv posrednika u tim pljačkama.

Iako im je u početku čak krenulo i dobro, najnovijom odlukom zagrebačkog Općinskog suda, šanse HRT-ovih pravnika su svedene na minimum.

Općinski sud u Zagrebu je odbio tužbu HRT-ove pravne službe protiv studenata koji su podizali ugovore u Studentskom centru za posao prevođenja na koje se vršila i uplata honorara. Novac koji je HRT uplatio na te račune uprihodile su neidentificirane osobe iz te državne TV kuće, a među osumnjičenima je bio i voditelj obračuna honorara, Artur Kosanović. Stradali su naravno i studenti koji su podizali ugovore na vrijednost od 10 000 kuna te sebi uzimali proviziju od 5-10%.

I dok zagrebački sud smatra kako je kriv isključivo isplatitelj, sud u Koprivnici smatra da su krivi studenti te je tako osuđen i student Siniša M. koji je presudom morao vratiti 24 000 kuna uz dodatne troškove koji su se popeli na gotovo 40 000 kuna. Obrazloženje suda jest da je mladić znao da je uključen u kriminalne radnje.

Na kraju, ostaje upitno koliko je novca oprano na ovaj način. Spominju se višemilijunski iznosi no oni nikad neće biti u potpunosti razotkriveni. Jedno je pak sigurno, HRT nije jedina institucija koja se bavi ovakvim radnjama.

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …