‘Hajmo ih rušit’: Frustracije povodom povećanja cijena u menzama

2dkjfawe2

Nije prošao ni prvi dan, a već se mogu čuti kritike na račun ministarstva i Studentskog centra povodom poskupljena hrane u menzama. Jedno pismo nam je poslala i Ivančica K. pa ga prenosimo u cijelosti:

Do prije 7-8 godina u menzama zagrebačkog sveučilišta piva se mogla kupiti na iksicu, bilo je dozvoljeno pušenje, hrana je bila loša, ali cijene su bile zanemarive. Toliko godina poslije zbog uvođenja sustava zdravije prehrane, zbog rasta cijena hrane, zbog duga apsolutno nefunkcionalnog sc-a i tako dalje, uvjeti su “poboljšani”- nema pive na iksicu, nema pušenja (pohvalno), hrana je jednako loša ili gora, a cijene su porasle i za 3 puta.

Objasnite mi sad ovo, malo ću citirati “upućene” tete i vodstvo sc-a:

1. “Dosadašnja cijena nije se mijenjala već petnaest godina iako su se povećavale cijene energenata i namirnica.” ‘Ko tu sad koga- kako jedna pljeskavica može koštati skoro 9kn subvencionirano, dakle 30kn plaća država, ako oni za to staro pokvareno meso u nabavi plaćaju manje od 30lipa? Uračunaj troškove struje, ulja, plaće…još uvijek cijena jedne ovakve odvratne pljeskavice nijednom računicom ne može dosegnuti 30kuna. ZLOČIN! To je pljačka i nas i države.

(Moram spomenuti da mito i korupcija pri nabavi hrane igraju ogromnu ulogu. Kupuju staro meso pri prevelikoj cijeni i razliku netko lijepo sprema u džep, a mi to financiramo. Jeste znali da su prije dvije godine zamalo umjesto od hrvatskog dobavljača piletine uzeli piletinu iz Kine?!)

2. Smanjuje se subvencija za jela izvan menija, posebno za sokove, čokoladice i sl.
Ok, pod krinkom toga da vas je briga za naše zdravlje i bla bla, razmotrimo to: briga vas je za zdravlje studenata i navodno je jedan od ključnih razloga poskupljenja baš želja uvođenja zdravije prehrane. AKO, odnosno KAD se studentima osigura zdrava prehrana, to ćemo i platiti, drage volje. Zahvaljujući litrama ulja i pokvarenom kiselom mesu, tijekom 2 godine u Zagrebu zaradila sam gastritis. Kad sam, prisiljena “velikim” izborom hrane, na svoju žalost uzela kranjske kobasice, pokušaj zarezivanja u to žilavo tkivo rezultirao je velikim praskom ulja i zamalo oštećenjem vida.

Od danas je poskupila hrana. Obećan nam je zdraviji meni, odnosno ponuda minimalno dva obična menija i jedan vegetarijanski u svim menzama Zagreba. Razočaranje pri ulasku u menzu. (Radi se o Lašćini, ali i na faksu je isto.)

Dakle, na meniju za večeru su hrenovke i pomfri. Odlično. Nema veze, imam veliki izbor jela sastrane. Nadnaravni odrezak s okusom gume, pljeskavica s okusom…nedefinirano…itd.

Jednostavno je bezobrazno za takvu hranu, napoj, ili kako bih to već nazvala, plaćati išta više od onog što smo plaćali dosada. Zašto i kako na račun esencijalnih uvjeta za život studenta SC krpa svoje nagomilane dugove (koji su rezultat odlične neorganizacijske strukture)?

3. VRATITE PIVU NA IKSICU! Sadrži 16 puta više hranjivih sastojaka od cijelog menija i ponude zbrojeno. Ozbiljno.

Pozivam sve studente da napokon organiziramo prosvjed, osvjestimo sve nadležne o njihovim greškama i da se izborimo za dostojan život studenata. Nemam iskustva u organizaciji prosvjeda, ali kad bi nas se skupilo dovoljno, a ima nas na tisuće, naći će se onih koji će znati voditi stvar (ajmo, kolege filozofi!). Eto, poziv je upućen.

P.S.
SC, why you so cruel?

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …