Gorući studentski problemi na sjednici Hrvatskog studentskog zbora održanoj u Dubrovniku

hsz2013-400x274

U prostorijama Sveučilišta u Dubrovniku 12. listopada 2013. g. održana je sjednica Hrvatskog studentskog zbora na kojoj se raspravljalo o trenutno gorućim studentskim problemima tj. o Pravilniku o studentskoj prehrani te problemu obveznog zdravstvenog osiguranja za studente s navršenih 26 godina života.

Na sastanku sa predstavnicima Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) 10. listopada 2013. g. studentski predstavnici su iznijeli sljedeće zahtjeve: povećanje mjesečne razine subvencije, vraćanje mjesečnog obračuna subvencije, vraćanje određenog dijela jela po izboru koje studenti najčešće konzumiraju sa subvencije 50 % na subvenciju 71,24%, više voća i zdrave hrane, kao i uvođenje vode u menze,  subvencioniranje mliječnih proizvoda i namirnica bitnih za studentski doručak sa 71,24 %, a ne 50 % .

Zahtjevi se tiču ministarstva kao i svih studentskih centara u RH.

Sljedeći sastanak studentskih predstavnika s MZOS i predstavnicima studentskih centara dogovoren je za početak studenog kada bi MZOS u pravilnik trebalo unijeti i konkretne izmjene koje bi dugoročno trebale pomoći u ostvarivanju kvalitetne i ujednačene prehrane koja zadovoljava sve studentske potrebe na razini cijele Republike Hrvatske.

Drugo goruće pitanje o kojem je bilo riječ je problem zdravstvenog osiguranja za studente s navršenih 26 godinaNovim zakonom koji je stupio na snagu 1. srpnja 2013. g. svi studenti u Hrvatskoj s navršenih 26 godina života automatizmom gube pravo na zdravstveno osiguranje te za njega moraju izdvojiti 400 kn mjesečno iz vlastitog džepa. Tim je potezom Vlada Republike Hrvatske po prvi puta u povijesti stvorila kategoriju stanovništva koja nema pokriveno osnovno zdravstveno osiguranje. Studentski predstavnici smatraju ovaj način regulacije prava na zdravstveno osiguranje nedopustivim. Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta svim redovitim studentima omogućuje besplatno studiranje bez obzira na dob, stoga takvim studentima i sa 26 godina života treba zakonski osigurati besplatno osnovno zdravstveno osiguranje kao i ostalim građanima RH.

Predstavnici Hrvatskog studentskog zbora su suglasni da neće pristati na ništa manje.

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …