FOTO: Iva je oplovila svijet i usput završila semestar

FEI58cCD_iva_800_532_85_c1

,,Među 700 studenata bila sam jedina Hrvatica i jedna od petero Europljana. U 113 dana vidjela sam 19 zemalja na četiri kontinenta. Za sve to sam dobila 30 ECTS bodova.”, započela je svoj razgovor Belišćanka Iva Soldo (25) za 24sata.

Ona se prijavila za studijski program Sveučilišta Virginia iz SAD-a, koji posljednjih 50 godina nudi ovakav način studiranja. Svijet je obišla kruzerom koji je zapravo studentski kampus opremljen najsuvremenijim učionicama, knjižnicom, ali i zabavnim sadržajima.

,,Plovili smo od pet do sedam dana, i za to vrijeme imali predavanja, ispite i seminare, baš kao i na svakom drugom fakultetu. U lukama smo bili od tri do pet dana. Obilazili smo znamenitosti, razgovarali s ljudima, posjećivali tvornice, luke, imali zadatke koje smo morali odraditi u okviru studija koji smo odabrali.”, priča Iva, koja je slušala i polagala kolegije iz međunarodnog marketinga.

45243_foto_studirala_je_na_brodu_iva_je_oplovila_svijet_i_usput_zavrsila_semestar_2_800_532_85_c1

U Hrvatskoj je završila studij ekonomije, nakon kojeg je izvanredno upisala diplomski studij na Poljoprivrednom fakultetu u Osijeku. Nakon toga se odlučila posvetiti programu Sveučilišta Virginia o kojem je sanjala dvije godine. San joj se ostvario. Bez većih problema je prošla konkurenciju iz cijelog svijeta te ušla među 700 odabranih.

,,Nije lako upasti u program jer morate pisati razne projekte, eseje i seminare. Isto to morate činiti i da biste dobili stipendije.”, kaže Iva, koja bi svakome preporučila ovakav način studiranja izvan domovine. Nakon što položite semestar, dobijete i poseban certifikat koji pomaže da lakše dobijete posao u inozemstvu. Možete birati između 75 različitih kolegija.

45243_foto_studirala_je_na_brodu_iva_je_oplovila_svijet_i_usput_zavrsila_semestar_1_800_532_85_c1

Najveći problem je bio novac jer ovaj semestar košta 20.000 dolara, odnosno oko 110.000 kuna. Nasreću, postoje stipendije, a od ponuđenih osam Iva je dobila njih četiri. Na kraju je morala platiti samo kartu, vizu i cjepiva, a u tome su joj pomogli Osječko-baranjska županija i Grad Belišće.

Ivu su posebno oduševili predavači koje su imali prilike slušati na kruzeru. Osim redovnih profesora s Harvarda i Yalea, slušala je dva NASA-ina astronauta, direktoricu u IBM-u, nobelovca i aktivista Desmonda Tutun i druge.

,,Puno sam naučila o ekonomiji, o funkcioniranju zemalja, o utjecaju Amerike na ostatak svijeta. Imam osjećaj da bih se nakon ovoga snašla i u najtežim situacijama i izazovima.”, kaže mlada Slavonka, koja uskoro planira s kolegama otvoriti IT i marketinšku tvrtku u Osijeku. Potpuno je uvjerena da će uspjeti.

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …