FOTO: 100 sudionika na radionici ,,Sat programiranja” na FER-u napisalo svoje prve programe

IMG_4952

Na interaktivnoj radionici Sat programiranja (engl. Hour of code), održanoj proteklu nedjelju, 15. prosinca, na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu (FER) preko 100 sudionika između 6 i 46 godina starosti programiralo je svoje prve programe. Radionica je održana u sklopu tjedna promicanja računarske znanosti (engl. Computer Science Education Week), svjetskog projekta podržanog od Marka Zuckerberga, Billa Gatesa, tvoraca popularnih aplikacija Angry Birds, Plants vs. Zombies te mnogih slavnih osoba poput Shakire, Will.i.ama, Ashtona Kutchera i Baracka Obame, koji ima cilj demistificiranja, postizanja veće pristupačnosti i poticanja razvoja programerskih vještina i posebice logičkog razmišljanja među svim pojedincima društva, kao važne vještine u današnjem informacijskom, globalno povezanom društvu, sve više ovisnom o modernoj tehnologiji.

IMG_4889

Prijave na radionicu pristizale su do svega par sati prije njenog početka te je od početnog plana da se radionica održi u svega dvije računalne učionice na Fakultetu, broj prostorija dvostruko porastao. Već pola sata prije početka same radionice u auli Fakulteta je bila neopisiva gužva u kojoj su se našli prvenstveno učenici željni znanja te njihovi ponosni roditelji, bake i djedovi, susjedi. Učenici su bili grupirani u dvadesetak grupa ovisno o svojoj dobi i predznanju. Tako su se u početnoj grupi našla djeca predškolske dobi, a u najnaprednijoj grupi učenici koji već sudjeluju na državnim natjecanjima iz informatike. Dodatno, na radionici je sudjelovalo i oko dvadesetak odraslih osoba koji su imali neka osnovna znanja rada na računalima i željeli su početi učiti programirati.

IMG_4861

Program za popularizaciju znanosti FER-a „ŠUZA – Iz škole u znanost i akademsku zajednicu“ u suradnji s najvećom strukovnom organizacijom inženjera IEEE te studentskom udrugom eSTUDENT prepoznao je važnost uključivanja i Hrvatske u ovaj svjetski projekt kroz organiziranje interaktivne radionice.

Dr. sc. Iva Bojić, jedna od organizatorica ovog događaja izjavila je: „Sat vremena prije početka radionice Fakultet je djelovao pusto, a onda se je u svega pola sata situacija stubokom promijenila i Fakultetom je počeo odjekivati dječji smijeh i priča njihovih pratitelja. Stvoren je pravi blagdanski ugođaj u kojem su naši kolege djelatnici, ali i naši studenti darovali našim posjetiteljima svoje vrijeme i znanje te ih uveli u čaroban svijet programiranja. Ono što nas posebice veseli je to što su interes za programiranje pokazali i naši nešto stariji sugrađani koji su uz tri predavača prošli početničke programerske vježbe i pri tome uživali. Zahvaljujem se u svoje osobno ime i ime svojih suorganizatorica Ivane Pek i Ivane Storjak svim sudionicima, a posebice našim predavačima, njima tridesetak, što su svojim dolaskom uveličali našu radionicu programiranja te se nadam da ćemo i u budućnosti organizirati ovako uspješne događaje na FER-u.“

IMG_4846

Prof. dr. sc. Vesna Županović, profesorica matematike na FER-u, dovela je na radionicu svoje dvoje djece i dvojicu njihovih prijatelja: “Ova ekipa koju sam danas dovela redovito posjećuje aktivnosti koje su usmjerene popularizaciji znanosti i tehnike, te produbljivanju i proširivanju školskog znanja. Uočila sam da djeca uživaju u takvim programima i druženju s drugom djecom koju tamo upoznaju. Od ove školske godine voditeljica sam programa RADDAR matematika za radoznale, čiji su organizatori osim FER-a, udruga MNM Getaldić te XV. gimnazija, a program redovito pohađa oko 100 djece. Cilj aktivnosti je razvoj matematičkih znanja i matematičkog mišljenja, kao i povećanje motivacije za učenje matematike, kroz zabavu i upoznavanje s primjenom. Ova programerska radionica se savršeno uklopila u ono što ja smatram da treba raditi s djecom. Mislim da je odlično što se Sveučilište uključilo u obrazovanje djece, jer ono ima golemi potencijal!”

Andrea, 6. razred, izjavila je: “Bilo je zabavno, igrali smo se, a nešto smo i naučili. Ja sam radila u grupi s bratom Marinom i Svenom iz C razreda. Voditelji su nam dobro objašnjavali pa smo uspjeli napraviti što je trebalo da dobijemo diplomu!”

Marin, 6. razred, izjavio je:”Jako puno djece i kompjutera je bilo u našoj učionici, a sreo sam i neke prijatelje koji idu sa mnom na RADDAR. Najviše mi se svidjelo kad smo programirali igricu s robotom! Znam da tamo u neboderu FER-a postoje i pravi roboti, već sam ih vidio.”

Foto: Danijel Peček

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …