Financijska slika hrvatskog studenta: Živi skromno, povremeno zarađuje i ne zadužuje se

financijskaslikahrvatskogstudenta

Većina studenata u Hrvatskoj (57%) svoje i prihode obitelji ocjenjuje prosječnima, svaki četvrti student oslanja se isključivo na financije roditelja dok 39% kaže da uz roditeljski budžet imaju i vlastitu zaradu od povremenih poslova. Studenti, ako su uporni, imaju prihvatljive prilike za rad tijekom studija, a tek svaki treći očekuje posao u struci odmah nakon fakulteta.

To su rezultati istraživanja koje je tijekom veljače provela Hrvatska poštanska banka u suradnji s portalom Studentski.hr u kojem je sudjelovalo 1330 studenata iz cijele Hrvatske. Rezultati su predstavljeni na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu na okruglom stolu HPB-a i studentske udruge Financijski klub u sklopu Europskog tjedna novca.

Profil studenta: Najveći broj studenata živi u privatnom smještaju (39%), s roditeljima 34%, a u studentskim domovima njih 27%. Više od polovice studenata mjesečno raspolaže s najviše 500 kuna, ne računajući troškove stana i hrane. Ne zadužuju se – tako kaže 81% ispitanika dok 14% priznaje da imaju dugove za svakodnevne troškove. Plaćaju najčešće gotovinom (81%), kreditnu karticu koristi 9% studenata (i to više muškaraca), a internetskim i mobilnim bankarstvom služi se 10%. Najviše bi željeli štedjeti za putovanja (65%), a edukacija je odmah na drugom mjestu (23%). Studentice bi više štedjele za putovanja, a studenti za edukaciju. Imaju prihvatljive mogućnosti za rad tijekom studija, no treba biti uporan, kaže 63% ispitanika, a 77% rado prihvaća  volonterske poslove.

Očekivanja: Od ukupnog broja anketiranih, 67% ne očekuje posao u struci nakon studija, među njima je 48% onih koji će raditi sve što bude moguće i 12% koji nastavljaju edukaciju. Dakle, samo trećina studenata očekuje posao odmah nakon faksa i to više studenti nego studentice. Iznenađuje da su studenti tehničkih fakulteta vrlo pesimistični, samo 7% očekuje posao dok su društvenjaci iznimno optimistični. Zanimljivo je da 82% studenata ekonomije računa na posao odmah nakon fakulteta. Svaki drugi kaže da će kad se zaposli odmah izraditi financijski plan, trećina će započeti štednju, a samo 2% planira uzeti kredit.

Prof. dr. Marijana Ivanov s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu ove rezultate objašnjava time što je  Hrvatska izgubila industrijsku bazu, a u problemima su građevinarstvo i brojne druge djelatnosti koje bi mogle zaposliti studente tehničkih fakulteta; stoga je jasno da su njihova očekivanja pesimistična. Nasuprot tome, značajan je broj radnih mjesta u administrativno-ekonomskim poslovima u svim djelatnostima, uključujući glomazni javni sektor, što ekonomistima i drugim društvenjacima daje veću šansu za posao u struci. Osim toga, u ekonomiji se stalno događaju promjene, pa se traže mladi, inovativni kadrovi što stvara potražnju za ekonomistima čak i u godinama krize, zaključuje profesorica Ivanov.

Leona Slatković Harčević, glavna urednica portala Studentski.hr, komentira kako su potpore za zapošljavanje u obliku stručnog osposobljavanja i programa „Garancija za mlade“ itekako dobrodošle,  ali studentska zajednica ne želi da one budu paravan i odgađanje nezaposlenosti za još jednu godinu. Bitno je, dodaje, uspostaviti komunikaciju između tržišta rada i upisnih kvota te ih prilagođavati svake godine. Nadležne institucije bi mogle usmjeriti pažnju i na HZZ koji učenicima 4. godine srednje škole nudi mogućnost profesionalne orijentacije. Takva orijentacija i procjena sposobnosti učenicima se treba ponuditi već krajem osnovne škole kako bi ih se znalo savjetovati, bodriti i usmjeriti u skladu s njihovim rezultatima i interesom.

Psihologinja Antea Britvić iz HPB-a objašnjava da je aspekt psihološke orijentacije bitan za uspješnost u pronalaženju posla i da uključuje važnost posla pojedincu (zainteresiranost, potreba i želja za poslom) te stupanj osjećaja bespomoćnosti ili pesimizma vezanog uz očekivanja vjerojatnosti pronalaženja posla.

Financijska pismenost: Studenti su u istraživanju imali priliku pokazati koliko poznaju kamatne stope. Na pitanje kolike su kamate na dopušteni minus po tekućem računu točno ili približno točno odgovorilo je 38% ispitanika dok je 11% odgovorilo da su kamatne stope na prekoračenja 5%, dvostruko manje od stvarnih stopa. U drugom je pitanju riječ o prosječnim kamatnim stopama na štednju na što, recimo, 13% studenata kaže da iznose 5% dok banke u Hrvatskoj nude između 1 i 3%, ovisno o valuti i roku oročenja.

Prof. Ivanov napominje kako su za uspješno upravljanje osobnim financijama važne sposobnosti, vještine, ponašanje i stavovi pojedinca koji se formiraju od djetinjstva i pod utjecajem roditelja i društva. Tako je u ovoj anketi dopušteno prekoračenje percipirano kao jeftin proizvod koji građani masovno koriste, a iako je godišnji kamatnjak uistinu visok, trošak kamata je mali ako se kredit koristi razumno i na par dana. No s time se neće složiti prezaduženi koji su stalno u minusu i za koje je informacija o kamatnjaku 11% godišnje itekako bitna, objašnjava prof. Ivanov.

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …