Filozofski fakultet: Prekinuta blokada

Na 154. plenumu studenti Filozofskog fakulteta odlucili su prekinuti blokadu referade i uprave. Prije gotovo mjesec dana uprava fakulteta odlucila je financijski manjak koji je uzrokovalo ministarstvo neizvršavanjem svojih obveza riješiti naplaćivanjem od vlastitih studenata.


Studenti koji su prošle akademske godine upisali prvu godinu preddiplomskoga studija zbog studentskog pritiska bili su oslobođeni plaćanja školarina, a ministarstvo im je javno obećalo da će tako biti sve dok budu redoviti studenti. Ipak, sada velik broj studenata unatoc redovitom izvršavanju obveza mora platiti školarine.

Studenti Filozofskog fakulteta su na plenumu odlucili zaustaviti proces naplate blokadom studentske službe. Tijekom akcije je naglašeno da je igra prebacivanja odgovornosti između ministarstva i uprave fakulteta neprihvatljiva. Naša akcija je rezultirala pristankom uprave na ono što rijetko cini – da pristane na diskusiju o vlastitim odlukama na izvanrednoj sjednici Fakultetskog vijeća, tijela koje bi u demokratskoj praksi takve odluke i trebalo donositi.

Nakon sjednice uprava je javno obećala da će naplatu školarina odgoditi do izbora te zajedno sa studentima organizirati pritisak prema instanci koja je problem i uzrokovala – resornom ministarstvu. No, ubrzo se ispostavilo da je to obećanje bilo isprazno – samo dan nakon dekanovog javnog obećanja studenti su u referadi saznali da bez djelomicnog ili potpunog plaćanja školarine ne mogu upisati godinu ni ostvariti svoja socijalna prava. Studenti su na ovakvu obmanu uprave reagirali obnovom blokade, nakon koje je uslijedio fizicki napad dekana na našu kolegicu. Plenum je odlucio podnijeti zahtjev za oštrim sankcijama spram dekana Borasa, koji je trenutno u proceduri.

Ovakvu akciju blokade uprave prekidamo jer na trenutacnu upravu Filozofskog fakulteta nema smisla trošiti resurse ni vršiti pritisak budući da je ona jasno pokazala da neće napraviti ništa u borbi za javno financirano obrazovanje. Kada s rijeci, bezbrojnih dopisa i izjava podrške zahtjevu za javno financiranim obrazovanjem treba prijeći na djela, uprava demantira vlastite izjave i pribjegava fizickom nasilju. Umjesto da ranije izrecenu podršku besplatnom obrazovanju prevede u pritisak prema ministarstvu, uprava se odlucila na ‘oportuniji’ potez okretanja protiv vlastitih studenata.

Prekid ove blokade nipošto ne znaci odustajanje od borbe za besplatno obrazovanje. Borbu nastavljamo bez obzira na to što nas je uprava izigrala. Također, željeli bismo naglasiti da argument resornog ministarstva o nepostojanju sredstava u proracunu pobija i jucerašnja preraspodjela – novca ima, ali Vladi nije prioritet visoko obrazovanje dostupno svima, već je dio proracunskog novca prenamijenila u vojnu nabavu i MUP. Slijedi nam strateška procjena i planiranje skorih akcija, usmjerenih prema svim odgovornim i nadležnim instancama.

Plenum Filozofskog fakulteta u Zagrebu

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …