Evo koje su točno ovlasti kontrolora i vozača ZET-a

0381007.48

Na zaustavljanje autobusa i držanje svih putnika u “zatočeništvu” do dolaska policije da bi se legitimirao putnik bez karte kontrolori i vozači ZET-a nemaju pravo. Iako su se iz gradske tvrtke ispričali putnicima koji su takvo iskustvo proživjeli u srijedu vozeći se iz Velike Gorice prema Glavnom kolodvoru, to ne znači da se ZET-ovi autobusi i dalje neće zaustavljati iz istog razloga, piše vecernji.hr

Čeka se policija

Naime, iako su iz uprave ZET-a objasnili da kontrolor nema pravo zadržavati putnike u vozilu, a time ni putnika bez valjane vozne karte kojega mogu tek zamoliti da se legitimira ili s kontrolorom pričekati na prvoj sljedećoj stanici dolazak policije, čelnik ZET-ova sindikata vozača Ante Jelića kaže da vozači imaju pravo zaustaviti autobus.

– Prema naputku koji smo dogovorili s upravom, vozaču se savjetuje zaustavljanje na prvoj sljedećoj stanici kako bi se pričekao dolazak policije. No, vrata se moraju otvoriti da bi ostali putnici mogli izaći – kazao je Jelić i dodao da je tu nedavno pogriješio vozač. Objasnio je da tada može izaći iz autobusa i osoba bez karte, no da s njom izlazi i kontrolor kako bi pričekali policiju. U tom slučaju, rekao je, vozač nastavlja vožnju, no ako putnik bez karte ne želi izaći, vozač ima pravo čekati dolazak policije, a ostali putnici drugo vozilo.

– Riječ je o scenariju koji nitko ne voli, no kako naši kontrolori nemaju ovlast legitimirati, takvo što moramo činiti kako bismo se obračunali sa slijepim putnicima – kazao je Jelić.

Vozaču sankcije

Prema važećem pravilniku protiv osobe koja je prouzročila zaustavljanje autobusa ZET podnosi prekršajnu prijavu, a na novčanu naknadu zbog kašnjenja od te osobe imaju pravo i svi ostali putnici. Prema informaciji iz uprave, vozač koji putnike iz Velike Gorice nije pustio iz vozila do dolaska policije prema pravilniku snosit će sankcije.

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …