ERASMUS+: Natječaji i radionice u siječnju

458485071_640

U siječnju su krenule prve prijave za novi program ERASMUS+ koji se primjenjuje i u Republici Hrvatskoj.

Organizacije koje se žele natjecati za financiranje u 2014. iz programa Erasmus+, novog programa Europske unije za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport, od danas mogu početi pripremati prijave za dodjelu bespovratnih sredstava. U programu mogu sudjelovati organizacije u području obrazovanja, osposobljavanja, mladih i sporta. Za financiranje se mogu prijaviti putem interneta od kraja siječnja. Pojedinci se ne mogu izravno prijaviti za dodjelu bespovratnih sredstava, već bi se umjesto toga trebali obratiti svojem sveučilištu, fakultetu ili organizaciji, koji podnose prijavu.

„Postupak pokretanja programa Erasmus+ sada je u posljednjoj fazi i spremni smo za fazu provedbe. Pozivam organizacije da pažljivo prouče vodič kako bi, kada započne postupak elektroničkih prijava, bile potpuno pripremljene. Povećanje proračuna za Erasmus+ za 40 % znači da će više od 4 milijuna ljudi, uključujući studente, pripravnike, nastavnike i volontere, tijekom sljedećih sedam godina iskoristiti bespovratna sredstva”, rekla je Androulla Vassiliou, povjerenica za obrazovanje, kulturu, višejezičnost i mlade.

Ukupno je u 2014. iz programa Erasmus+ na raspolaganju 1,8 milijardi EUR financijskih sredstava za:

•             promicanje mogućnosti za mobilnost studenata, pripravnika, nastavnika i ostalih obrazovnih djelatnika, mladih ljudi koji sudjeluju u razmjenama mladih, voditelja mladih i volontera. Rok za prijavu za projekte obrazovne mobilnosti jest 17. ožujka 2014.

•             uspostavljanje ili unaprjeđenje partnerstava između obrazovnih institucija i organizacija, institucija i organizacija posvećenih osposobljavanju i mladima te svijeta rada. Rok za prijavu jest travanj 2014.

•             podupiranje dijaloga i prikupljanje podataka potrebnih za provedbu reforme sustavâ obrazovanja, osposobljavanja i mladih.

Konzorciji, organizacije i skupine  mogu podnijeti jedinstvenu prijavu u ime niza organizacija.

Osim sveučilišta i institucija za osposobljavanje po prvi će se put financirati i nova inovativna partnerstva: tzv. udruživanje znanja i udruživanje sektorskih vještina izgrađivat će sinergije između obrazovanja i svijeta rada tako što će visokoškolskim ustanovama, pružateljima osposobljavanja i poduzećima omogućiti promicanje inovacija i poduzetništva te razvoj novih nastavnih planova i kvalifikacija kao bi se riješio problem nedostatka stručnih znanja i vještina potrebnih tržištu.

U sportu je naglasak na međudržavnim projektima za potporu amaterskom sportu i rješavanje prekograničnih izazova, primjerice namještanje utakmica / sportskih natjecanja, doping, nasilje i rasizam, te za promicanje dobrog upravljanja, ravnopravnosti spolova, socijalne uključenosti i tjelesne aktivnosti za sve.

Vezano uz financijska sredstva raspoloživa Hrvatskoj, važno je spomenuti da će proračun programa rasti neznatno tijekom 2014. i 2015., a da bi progresivni rast bilježio od 2016. nadalje. Hrvatska tako u 2014. očekuje neznatan rast sredstava u odnosu na programska sredstva dostupna u 2013. godini, a koja su iznosila preko 85 milijuna kuna (11.175.833 EUR).

Program Erasmus+ sastoji se od svih sadašnjih programa EU-a za financiranje namijenjenih obrazovanju, osposobljavanju, mladima i sportu, uključujući Program za cjeloživotno učenje (Erasmus, Leonardo da Vinci, Comenius, Grundtvig), program Mladi na djelu te pet programa međunarodne suradnje (Erasmus Mundus, Tempus, Alfa, Edulink i program suradnje s industrijaliziranim zemljama). Po prvi put je uključena i potpora sportu. Tim će se integriranim programom prijavljenim kandidatima olakšati razumijevanje mogućnosti za dodjelu bespovratnih sredstava koje se nude, dok će se ostalim pojednostavnjenjima olakšati pristup.

Program Erasmus+ pokreće se u vrijeme kada je u EU-u gotovo 6 milijuna mladih osoba nezaposleno, a njihov broj u nekim zemljama veći je od 50%. U isto vrijeme postoji više od 2 milijuna slobodnih radnih mjesta, a trećina poslodavaca izvijestila je o poteškoćama u pronalasku osoblja s potrebnim vještinama. Iz ovoga je vidljiv znatan nedostatak stručnih znanja i vještina potrebnih tržištu u Europi. U okviru programa Erasmus+ taj nedostatak pokušat će se umanjiti pružanjem mogućnosti studiranja, osposobljavanja, stjecanja radnog iskustva ili volontiranja u inozemstvu.

Erasmus+ tjedan

Agencija za mobilnost i programe Europske unije će u Zagrebu u siječnju organizirati promotivne događaje u obliku Erasmus+ tjedna od 20. do 24. siječnja 2014. godine. U okviru pet radionica za pet sektora odnosno područja programa sudionici će biti informirani o natječajnim uvjetima i upućeni u prijavne procedure. Zainteresirani korisnici koji se ne mogu priključiti zagrebačkim događanjima o natječaju se mogu informirati putem pet webinara koji će sadržaj radionica učiniti dostupnim svima zainteresiranima u Hrvatskoj.

Radionice:

1.            Strukovno obrazovanje i osposobljavanje (Leonardo da Vinci), 20. siječnja 2014., ponedjeljak

2.            Mladi (Youth in Action), 21. siječnja 2014., utorak

3.            Opće obrazovanje odraslih (Grundtvig), 22. siječnja  2014., srijeda

4.            Odgoj i opće školsko obrazovanje (Comenius), 23. siječnja 2014., četvrtak

5.            Visoko obrazovanje (Erasmus), 24. siječnja 2014., petak

Dodatne informacije i prijavnice za radionice su dostupne na mrežnim stranicama Agencije www.mobilnost.hr.

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …