Ekonomski fakultet do 2014. neće smjeti upisivati studente

Ekonomskom fakultetu u Zagrebu prijeti zabrana upisa studenata na sve dodiplomske studije do 2014. godine, doznaje Poslovni dnevnik. Agencija za znanost i visoko obrazovanje (AZVO), koja regulira tržište državnih i privatnih fakulteta u Hrvatskoj, u srijedu je objavila preporuku ministru Željku Jovanoviću da zabrani na dvije godine upis studenata na taj fakultet zbog neispunjavanja minimalnih uvjeta kvalitete izvođenja studijskih programa.


Jasmina Havranek, ravnateljica AZVO-a, kaže da zagrebacka Ekonomija ima 80 studenata na jednog stalno zaposlenog nastavnika, što je daleko izvan propisa.

“Pravilnikom je određeno da taj odnos ne smije biti veći od 1:30, a na tom fakultetu, cak kada se ubroje i suradnici omjer iznosi 1:55, te stoga nismo mogli ići u smjeru izdavanja potvrde o ispunjavanju uvjeta za obavljanje djelatnosti”, kaže Havranek. Preporuka je, dodaje, donijeta na temelju analize koju je provela strucna skupina u kojoj su, uz domaće strucnjake iz Rijeke i Osijeka, bili i profesori s Oxforda te s Freie Universitaeta iz Berlina.

Inace, Ekonomski fakultet u Zagrebu po prihodima je najveća obrazovna institucija u Hrvatskoj. Prije šest godina Institut za javne financije procijenio je da je taj fakultet imao godišnji prihod od 123 milijuna kuna, no neslužbeno se doznaje da je lani on iznosio gotovo 200 milijuna kuna. Gotovo 70 posto od tog iznosa fakultet je uprihodio od školarina, pa bi ukidanje upisnih kvota moglo imati velike financijske posljedice na fakultet.

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …