Dugotrajno studiranje snizuje krvni tlak

Istraživanje je također pokazalo kako osobe koje provedu kraće vrijeme u za knjigom obicno obavljaju stresnije poslove koji se povezuju sa povišenim krvnim tlakom. U Londonu je otkriven pozitivni ucinak dugotrajnog studiranja na zdravlje ljudi. Snižavanjem krvnog tlaka ucenje znatno smanjuje rizik od bolesti poput srcanog i moždanog udara, te otkazivanja rada bubrega.

Rezultati proucavanja objavljeni u casopisu BMC Public Health pokazuju kako je ovaj pozitivni ucinak izraženiji kod žena nego kod muškaraca. Žene s niskim stupnjem obrazovanja imale su za 3,26 mmHg viši krvni tlak od žena s višim stupnjem obrazovanja.
Niže obrazovanje – više stresa

Istraživanje je također pokazalo kako osobe koje provedu kraće vrijeme u za knjigom obicno obavljaju stresnije poslove koji se povezuju s povišenim krvnim tlakom.
Podatci za istraživanje su prikupljeni u razdoblju od 30 godina, a provođeni su na 4.000 ljudi. Ispitanici su bili podijeljeni u tri kategorije: oni s niskim stupnjem obrazovanja (12 godina), sa srednjim stupnjem (13 do 16 godina) i visokoobrazovani sa više od 17 godina školovanja, piše javno.hr.

– Manje obrazovane žene su sklonije depresiji, imaju veće šanse da budu samohrane majke i žive ispod praga siromaštva.- izjasnio se Eric Louks, profesor sa sveucilišta Brown.

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …