Devet vrsta inteligencije: Čime se bavite i razvijate li svoju dominantnu inteligenciju?

intelligence

Recimo da se odvažite i odgovorite na pitanja iz nekog testa inteligencije i on vam kaže koliko ste “pametni”. Pitanje je: Pametni za što? Da istražujete nove oblasti, projektirate kuću, napravite remek-djelo ili organizirate zahtjevan poslovni skup?

Još od ’83 psihološkom svijetu je ponuđena teorija da svaki čovjek nema samo jednu vrstu inteligencije, već ih može imati više, čak devet. Njen tvorac je dr. Howard Gardner, profesor s Harvarda.

Po ovoj teoriji ne može se na samo jedan način konstatirati je li netko pametan ili nije, već svatko u sebi nosi niz različitih sposobnosti koje je Gardner svrstao u devet inteligencija. Dobra vijest, po dr. Gardneru, je da inteligencija nije “fiksna”, dakle, razvija se. Loša vijest je da ljudski mozak ima razvojne faze u kojima se određene vrste inteligencije lakše i brže razvijaju (npr. glazbena, prostorna i lingvistička od 3-6 godine).

Ovo je devet inteligencija ili kategorija po dr. Gardneru:

Lingvistička (naglašeno zanimanje prema riječima i jeziku; pismeno i usmeno izražavanje; objašnjavanje ideja jezikom; razumijevanje povezanosti između komunikacije i namjere).

Logičko-matematička (otkrivanje obrazaca, znanstveno razmišljanje, analiza problema, izvođenje matematičkih operacija, razumijevanje odnosa između uzroka i posljedice).

Glazbena (glazbene sposobnosti, svjesnost i uživanje u primjeni zvukova, prepoznavanje tonaliteta i ritmičnih obrazaca, razumijevanje odnosa između zvuka i osjećaja).

Tjelesno-kinestetička (koordinacija tjelesnih pokreta, izražavanje sebe i svojih sposobnosti koristeći tijelo, fizička spretnost i okretnost, lako učenje fizičkih vještina).

Prostorna (učenje i razmišljanje u slikama, bolje pamćenje lica nego imena, slikovita mašta i ekspresija, razumijevanje odnosa između slike i njenog značenja i između prostora i efekta).

Interpersonalna (opažanje osjećaja kod drugih ljudi, sposobnost da se uspostavi komunikacija s drugima, tumačenje ponašanja i komunikacije, razumijevanje odnosa između ljudi i stanja u kojima se nalaze).

Intrapersonalna (samosvjesnost, samorazumijevanje, razumijevanje vlastitih potreba i mogućnosti, introspekcija).

Prirodna (osobe primjećuju prirodu gdje god da su, pamte detalje mjesta na kojima su bili, vole biljke i životinje i lako ih prepoznaju, vode računa o prirodnoj okolini, uživaju u pješačenju ili kampiranju, sposobnost razumijevanja različitih situacija i snalaze se u njima).

Duhovna (osjetljivost i zanimanje za dublja pitanja o ljudskoj egzistenciji, značenju života, ’tko smo mi’, ’kako smo nastali’, ’zašto umiremo’, osjetljivost za pitanja o vjeri, Bogu i drugim filozofskim pitanjima).

Zanimljivo je da po dr. Gardneru svatko ima ovih devet inteligencija samo što su zastupljene u različitoj mjeri. Možda imate razvijeniju lingvističku inteligenciju, ali niste pisac. Ili, možda vam je razvijenija tjelesno-kinestetička i možda možete postati najbolji košarkaš svijeta, ali niste spremni za naporan rad, svakodnevne treninge ili timski rad.

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …