Dekani Ekonomskog i Filozofskog fakulteta glavni kandidati za novog rektora Sveučilišta

lazibatboras

Sveučilište u Zagrebu bi početkom naredne akademske godine trebalo dobiti novog rektora. Nakon Alekse Bjeliša, koji je ovu dužnost obnašao posljednjih 8 godina, vrijeme je došlo za novog čovjeka na čelu zagrebačkog sveučilišta.

Iako će dužnost rektora preuzeti tek u prvim mjesecima akademske 2014./2015. godine, novu čelnu osobu saznat ćemo možda čak i u travnju nakon što se predstave potencijalni kandidati.

Sedmeročlano izborno povjerenstvo je izabrano proteklih dana što označava i službeni početak novih izbora. Da bi netko postao rektorom, uvjeti su da je osoba redovni profesor na Sveučilištu te treba dobiti naklonost vijeća područja ili najmanje tri fakulteta čiji je zajednički kandidat jer, prema pravilima izbora, nema samostalnih kandidatura.

Iako se po medijima dosta špekulira oko imena potencijalnih kandidata, vjerojatno je od samog početka jasno kako će glavnu riječ za rektorsku stolicu voditi dekan Ekonomskog fakulteta, Tonći Lazibat te dekan Filozofskog fakulteta, Damir Boras.

Unatoč tome što još negiraju svoje kandidature, poput ostalih potencijalnih kandidata, vrlo je izvjesno da će u izbornu utrku oko vruće stolice krenuti navedena dva predstavnika. Prema dosadašnjim špekulacijama, blaga se prednost daje dekanu Ekonomskog fakulteta, Tonćiju Lazibatu koji dužnost dekana na Ekonomskom fakultetu obnaša ponovno u razdoblju od 2012. do 2014. godine.

Od istaknutijih titula, treba istaknuti kako je Predsjednik Upravnog vijeća Kliničkog bolničkog centra Zagreb  te da ga je Vlada Republike Hrvatske 2012. godine imenovala predsjednikom Upravnog vijeća KB Dubrava.

Što se tiče dekana Filozofskog fakulteta, Damira Borasa, on od 1984. godine obnaša svoje prve dužnosti na fakultetu kao asistent. Dekan je od 2009. godine pa sve do sada.

U bližoj prošlosti je bio prodekan za znanost i međunarodnu suradnju Filozofskog fakulteta te utemeljitelj Katedre za leksikografiju i enciklopediku pri Odsjeku za informacijske znanosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu

Osim njih, u izbor za rektora uključit će se i nekolicina drugih dekana Sveučilišta te  dvije prorektorice, Blaženka Divjak i Melita Kovačević, no s obzirom na podršku na koju mogu računati dva navedena prije, vjerojatno će se odlučivati između njih. O potencijalnim prijavama te planovima i programima saznat ćemo više u narednom mjesecu.

www.esava.info

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …