Danas se obilježava Martinje – blagdan sv. Martina

martin5

Martinjski običaji potječu ponajviše iz srednjeg vijeka, a žive i danas.  Martindan je kalendarski spomen Martina biskupa, drevnog sveca. Rođen je 316. godine u Panoniji (u mjestu Sabaria, danas Szombathely u Mađarskoj). U mladosti je bio vojnik, zatim redovnik pa biskup. Živio je i djelovao ponajviše u Francuskoj, u gradu Toursu (otuda “Martin turški”). Tu se, na njegovom grobu, odavno diže velika bazilika, svjetski poznato hodočasničko mjesto, a u cijeloj Francuskoj ima, kažu, njemu posvećenih 3667 što crkava što kapela! Uz povijesne podatke o njemu je nastalo i mnogo legendi.

Slikari ga prikazuju kao vojnika na konju dok mačem odsijeca dio svoga plašta koji daje prosjaku ili kao biskupa s knjigom i biskupskim štapom u rukama. Do nogu mu ponekad stave gusku.

Po pučkom shvaćanju Martinje je kraj jeseni, završetak poljskih ratarskih radova i početak zime. Stoga je, naročito u srednjem vijeku, Martindan bio po cijeloj Europi veliki sajamski dan i vrijeme kad su se završavali mnogi ugovori, sklapale pogodbe, izmirivali dugovi, isplaćivale najamnine i porezi. U sklopu crkvene godine spomendan svetog Martina pada vrlo blizu predbožićnog vremena adventa (došašća), u kojem se tada postilo, slično kao u korizmi, pred Uskrs. Martindan je bio “posljednja prilika” za bolji mesni i mrsni zalogaj. Otuda je nastao običaj blagovanja “martinjskih gusaka”, pečenja posebnog kolača (kruha) te “blagoslova” i kušanja novog vina. Ovi običaji žive još i danas. Post je, u međuvremenu, promjenom životnih okolnosti i crkvenih propisa, znatno ublažen.

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …