Concordia discors hrvatski predstavnik na “Europa pjeva”

CD_skupna2

U petak 9. svibnja u 21.20 sati Akademski zbor Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Concordia discors predstavljat će Hrvatsku na novom velikom glazbenom događaju Europa pjeva (Europe sings). To eurovizijsko natjecanje zborova, točno dan prije velike završnice Eurosonga, održat će se ispred Bečke vijećnice (Rathausplatz).

Najbolji europski amaterski zborovi i njihovi domaćini: orkestar ORF-a i zbor Arnold Schoenberg, glazbom će obilježiti Dan Europe, a tim koncertom otvorit će se i jedna od najstarijih europskih kulturnih manifestacija Bečki svečani tjedni (Wiener Festwochen).

Europa pjeva prigoda je da se europskim gledateljima predstavi amatersko zborno pjevanje i nacionalna glazba. Ideja je nastala nakon vrlo uspješnog projekta austrijske televizije Osterreich singt, inačice HRT-ove emisije Do posljednjeg zbora, u završnici koje je studentski zbor Concordia discors osvojio visoko treće mjesto.

U prvom dijelu natjecanja svaki će zbor otpjevati skladbu skladatelja iz svoje zemlje. Hrvatski predstavnik Concordia discors (nastupit će 32 člana) u Beču će se predstaviti skladbom Josipa Štolcera Slavenskog Zagorska. Nakon nastupa svih zemalja zborovi će se okupiti u jedan zbor i otpjevati zajedničke pjesme, među kojima i

Ihr Kinder des Staubes, erzittert iz opere Thamos, König in Ägypten Wolfganga Amadeusa Mozarta
Halleluja iz oratorija Mesija Georga Fridericha Händela
Gefangenenchor iz opere Nabucco Giuseppea Verdija
finale Druge simfonije Gustava Mahlera

Akademski zbor Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Concordia discors osnovan je 2010. zahvaljujući inicijativi profesorice Tihane Petrović-Leš. Ima 120 članova, većinom studenata Sveučilišta u Zagrebu, a njihova je specifičnost čak četvero dirigenata (Jurica Bošković, Marina Jurković, Vinko Karmelić i Lobel Filipić).

Zbor je postigao zavidne rezultate i na međunarodnim natjecanjima: u jesen 2012. osvojio je dvije zlatne plakete na natjecanju Canta al mar u Španjolskoj, a u proljeće 2013. nastavlja zlatni niz na natjecanju Venezia in Musica, osvojivši zlatne plakete u tri kategorije.

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …