Činjenice o spavanju za studente spavalice

shutterstock_73384696-1

Svi ste nekada morali ostati budni tijekom cijele noći kako biste naučili sve što morate za ispit. Za kampanjce ali i ostale, donosimo nekoliko činjenica o spavanju koje bi svaki student i učenik trebao znati.

Čini vas pametnijima
Poslijepodnevni drijemež vam može donijeti mnogo koristi i ne morate imati grižnju savjesti ako poslije ručka poželite ‘ubiti oko’. Prema istraživanjima Dr. Matthew Walkera sa Sveučilišta u Californiji, ukoliko odspavate samo jedan sat tijekom dana, to vam može pomoći da brže učite i savladavate gradivo kada se probudite.
Reducirajte učenje tijekom noći
Ako ostajete budni tijekom noći kako biste naučili sve za sutrašnji ispit, morate znati da tada upijate informacije i do 40% slabije nego kada učite tijekom dana odnosno kada ste naspavani i odmorni. Ako možete, tijekom noći odspavajte barem malo kako biste osvježili mozak, samo pazite da ne zaspite do jutra.
Ne preskačite ručak
Ljudsko tijelo prirodno prolazi kroz dvije faze umora: umor između 2-4 sata ujutro i između 1-3 sata poslijepodne. Preskakanje ručka vam neće pomoći u tom periodu neispavanosti i smanjene koncentracije, nego će vaše stanje samo pogoršati.
Izaberite pravo vrijeme
Nakon ručka tijekom ranog poslijepodneva, vaše tijelo postaje umorno. To je pravo vrijeme da malo odspavate s obzirom da je dovoljno rano da vam ne poremeti san tijekom noći.
Spavajte sat vremena
Drijemanje od sat vremena može vam pomoći da ostanete budni sljedećih 10 sati nakon toga. Ako ćete spavati malo više od toga, odnosno 45 minuta duže, probudit ćete se umorniji i bit će vam teško riješiti se tog osjećaja umora sljedećih sat ili dva.
Spavajte kratko
Za zdrave mlade ljude, kratka spavanja od 20, 10 ili čak 2 minute mogu biti sve što vam treba kako biste iskoristili prednosti spavanja bez onog pospanog osjećaja nakon poslijepodnevnog sna.
Prvo popijte kavu
Prije nego idete spavati, popijte kavu. Taman dok drijemate, kofein će početi djelovati i kada se probudite neće biti samo svježi i odmori nego ćete biti spremni prionuti na posao.
Šećer nije dobra zamjena za spavanje
Kada smo jako umorni, odmah posežemo za hranom koja sadrži puno šećera. Na trenutak se to čini kao dobro rješenje, ali nakon što djelovanje šećera popusti, možemo biti umorniji nego što smo bili prije. Bolje rješenje za to je voće koje sadrži zdrave šećere i koje će vas osvježiti.
Nemojte voziti umorni
Kada idete na dalek put i pred vama je još mnogo kilometara koje morate odvoziti, nemojte se ustručavati stati sa strane i malo odspavati ukoliko osjetite da vam koncentracija pada i da ne možete više dalje. Velika većina nesreća na cesti se događa upravo zbog umornih vozača.
Einsteinova metoda
Ako ste zabrinuti da ćete zaspati i da se nećete probuditi na vrijeme, iskoristiti trik Alberta Einsteina.
Držite olovku u ruci kada pokušavate zaspati, i kada zaspite, olovka će vrlo vjerojatno pasti i probuditi vas. No, ne garantiramo da ćete se probuditi s IQ na razini Alberta Einsteina.

Izvor: onlinecollegecourses.com, educentar.net

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …