Briljantan um: 17-godišnjakinja napravila aplikaciju koja otkriva rak dojke!

Ima tek 17 godina, a već je ostavila svoj trag u svijetu znanosti i preventivne medicine. Njezino ime je Brittany Wenger, a njezina aplikacija Cloud4Cancer Breast Cancer Detection osvojila je ovogodišnju ‘Google Science Fair’ nagradu.

Brittany je zapravo osvojila glavnu nagradu na navedenom sajmu internetskog diva, uz još četvero tinejdžera, prenosi Daily Mail. Njezina aplikacija trebala bi pomoći liječnicima pri dijagnozi raka dojke, koji je jedan od najčešćih oblika raka kod žena.

Njezina aplikacija uspješno otkriva maligne tumore, s 99 posto učinkovitosti, a pokretana je računalnim programom ‘neural netvork’, čija je posebnost da oponaša ljudski mozak. To znači da je sposoban primiti i obraditi izrazito veliku količinu informacija, što uvelike pomaže u otkrivanju raka dojke.

Brittany je poručila kako je njezin program spreman za uporabu i u bolnicama, a izrazila je i nadu da će dobiti i pokoju povratnu informaciju od liječnika, koji bi koristili njezin briljantan program. Svaka čast!

izvor: dnevno.hr

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …