Bivši dekan splitskog Prava Boris Buklijaš u lisicama na zagrebačkom sudu

news_photo_a4c13a8d49121779e0b3b40f42ff529e

Bivši dekan splitskog Pravnog fakulteta i aktualni član Državnog sudbenog vijeća, Boris Buklijaš (67) uhićen je zajedno sa još četvoricom poduzetnika iz Splita (rođenih 1965., 1965., 1977. i 1953. godine) zbog zlouporabe položaja i ovlasti, primanja i davanja mita te pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti.

U lisicama su dovedeni na zagrebački Županijski sud, a USKOK je zatražio jednomjesečni istražni zatvor zbog sumnje kako je Buklijaš fakultetu prouzročio milijunsku štetu lažiranjem putnih naloga, korištenjem službene Toyote Land Cruiser za privatne svrhe, ali i “bildanjem” cijene radova na zgradi splitskog Prava, pri čemu je navodno pogodovao firmama suoptuženika.

Sebi je tako priskrbio najmanje 416 tisuća kuna dok je splitski Pravni fakultet oštetio za više od milijun i 150 tisuća kuna!

“Osnovano se sumnja da je prvoosumnjičenik, kao dekan Pravnog fakulteta u Splitu, od travnja do listopada 2011. godine, sukladno prethodnom dogovoru, obrtima trećeoosumnjičenika i četvrtoosumnjičenika i trgovačkom društvu petoosumnjičenika odobravao neosnovano uvećanje i plaćanje faktura za radove na zgradi Fakulteta iako su ti radovi već bili obavljeni i plaćeni drugim izvođačima. Zauzvrat su trećeosumnjičenik i petoosumnjičenik besplatno izveli radove adaptacije obiteljske kuće prvoosumnjičenika.

Nadalje, prvoosumnjičenik je, od veljače 2009. do lipnja 2011. godine, bez znanja i suglasnosti Fakultetskog vijeća, za osobne a ne službene potrebe Fakulteta, s jednim društvom zaključio Ugovor o operativnom leasingu o nabavi vozila i time u ime Fakulteta preuzeo obvezu plaćanja u iznosu od 85.000 eura za vozilo koje je isključivo osobno koristio.

Također postoji osnovana sumnja da je prvoosumnjičenik od ožujka 2011. do lipnja 2013. godine, sukladno dogovoru sa drugoosumnjičenikom, obrtu drugoosumnjičenika odobrio plaćanje neistinito uvećanih vrijednosti radova i faktura u ukupnom iznosu od 240.525,20 kuna iako su ti radovi već bili obavljeni i plaćeni drugim izvođačima. Nakon toga prvoosumnjičenik je otkazao Ugovor o leasingu navodeći obrt drugoosumnjičenika kao primatelja leasinga, koji je time preuzeo obvezu daljnje otplate vozila iz sredstava koja su njegovom obrtu nezakonito isplaćena s računa Fakulteta.

Vozilo je cijelo vrijeme sve do lipnja 2013. godine koristio prvoosumnjičenik a nakon otplate leasinga vlasnik vozila postao je obrt drugoosumnjičenika. Osim toga, osnovano se sumnja da je prvoosumnjičenik, od siječnja 2009. do listopada 2012. godine, u najmanje 250 putnih naloga unosio neistinite podatke i primao isplate po tako neistinito sačinjenim putnim nalozima, te da je prilikom zapošljavanja na Fakultetu određenim osobama omogućio povoljniji položaj u odnosu na druge kandidate.

Na opisani način prvoosumnjičenik se protupravno okoristio za ukupan iznos od najmanje 416.000 kuna, drugoosumnjičenik za najmanje 300.000 kuna, trećeosumnjičenik za najmanje 141.000 kuna, petoosumnjičenik za najmanje 81.000 kuna, dok je Fakultetu počinjena šteta od najmanje 1.154.000 kuna” – objavio je DORH na službenim web stranicama.

Sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda o jednomjesečnom istražnom zatvoru, trebao bi odlučiti tijekom popodneva…

Goran Knezović/dalmacijanews.com

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …