Bajka o zemlji znanja: Princeza i njezina kočija

ilustracijavlada

,,Hoćete da dođem kočijom u Ministarstvo?” Da, to je rekao jedan državni dužnosnik i to ne bilo koji. Ministar znanosti, obrazovanja i športa. Čovjek koji bi svojim likom i djelom trebao biti primjer mladim i talentiranim ljudima – budućim nositeljima ove države.

Drska je princeza taj ministar dok ga mi poput konja vučemo u toj njegovoj kočiji. Zna  li on da ga samo ti konji još drže na njegovom putu koji nema cilja niti kraja? Zna li on tko čini motor njegovog Audija A6 koji ne vrijedi 600 000 kuna već nekoliko milijardi kuna?

Mi. Mi smo u isto vrijeme i konji i motor koji rade kako on kaže. Ma zna on to, ali izgleda da mi to još ne znamo. I sve dok je tako, on će se sa svojom igračkom ponašati kako on hoće. No možda se i to jednom promijeni. Možda i ti konji jednom odmahnu glavom na svaku zapovijed. Možda i taj motor jednom rikne s obzirom koliko ga se muči.

Kad ga Želja ubaci u prvu brzinu, stisne gas do kraja. Malo se hvali, baci škripu, voli biti moćan. Neki će reći ,,Jao seljačine, baš se pravi bahat”, ali njega to ne muči. Znate i sami kakvi su ti tipovi. Izmuči on taj motor do kraja, do besvijesti. J*be ga u zdrav mozak. Onda malo popusti, pa ubaci u drugu.

Dobra slika koju možemo povezati s povišenjem cijena studentske prehrane. Prvo nas muči s novim pravilnicima koji su doneseni u najbezobraznije vrijeme godine kada studenta nema ni na karti – ljetos. Onda daje gas, muči motor, diže cijene, smanjuje subvencije, garantira kvalitetniju prehranu, a i sam zna da će sve ostati isto.

E, onda taj motor, ti studenti, počinju pucati po šavovima. Pobune se. Organiziraju mirne prosvjede. Skužio je to i Želja pa je prebacio u drugu brzinu, malo ohladio motor i povećao subvencije na određene proizvode te na taj način barem na kratko stvorio ”Mirnu Bosnu”. No, ni Bosna više nije mirna i glupa kao nekad. Svemu jednom dođe kraj.

Ministar se za vrijeme svog mandata nije sreo niti s jednim studentom. Kao da je na svoju A šesticu stavio zatamnjena stakla da ga nitko ne vidi. Pozivan je na razne tribine, diskusije, ali se rijetko ili gotovo nikako nije odazivao na iste. Govori o cijenama smještaja koje se nisu mijenjale 20 godina, a mijenjale su se prije nekoliko godina. Ne vidi čovjek vjerojatno.

Možda bi trebao spustiti zatamnjeni prozor da mu uđe malo zraka, malo glasina, malo informacija. Možda bi se trebao sresti s učenikom, srednjoškolcem, studentom, sportašem i upitati ih ,,Kako ste? Jesu li vam dobri uvjeti? Trebate li ove nove udžbenike?”. Ili će se pak samo oglasiti kada netko osvoji olimpijsku medalju ili stvori izvozni brand oko kojeg se može i Vlada okoristiti?

Princ na bijelom konju: Ne možemo raskinuti ugovor

Premijer se oglasio s izjavom kako se postojeći ugovor o nabavi novih automobila ne može raskinuti jer je već potpisan. Zna li taj isti premijer da stipendije za Hrvate izvan Republike Hrvatske nisu isplaćene iako su ugovori potpisani?

Novac je tek tako vraćen u proračun i tko zna – možda je baš jedna šestica kupljena i od tih namjenskih sredstava! Ilegalne radnje na sve strane no ova stvar sa stipendijama izgleda neće tek tako proći. Motor to više ne može podnijeti.

Šteta.  Bajka o zemlji znanja očito piše svoje posljednje stranice jer nismo sigurni dokle će vas više ovi konji voditi. Ne znamo ni koliko još ulja ima u tom napaćenom motoru vašeg automobila.

Znamo samo da kad konji jednog dana krenu kamo oni žele, princeza će ispast iz svoje lijepe i bogate kočije, tresnut od pod i tamo negdje sa strane čekati da naiđe princ na bijelom konju koji bježi od radničke klase kako bi zajedno mogli pobjeći što dalje od puka koji ih je izabrao. Kakav bi to happy end bio!

www.esava.info

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …