Ako vlak kasni, moraju 
vam vratiti polovicu novca za kartu!

Glavni_kolodvor_Zagreb

Europski sud u Strasbourgu donio je jučer odluku da sve europske željeznice moraju svojim putnicima isplatiti odštetu u slučaju kašnjenja vlaka. Željeznice su dužne putniku vratiti i do polovice cijene karte i u slučaju da je uzrok kašnjenja viša sila – poplava, snijeg, potres, kao i u slučaju tehničkog kvara, štrajka…

Za kašnjenja između jednog i dva sata željeznice moraju putniku vratiti 25 posto iznosa cijene karte, a u slučaju da vlak kasni više od dva sata, putnicima će biti vraćeno 50 posto iznosa koji su dali za voznu kartu, piše vecernji.hr.

Europski sud je ovu odluku donio na “osnovi zakona EU”, nakon što je austrijsko nacionalno nadzorno tijelo za željeznice tužilo Austrijske željeznice ÖBB zbog članka prema kojem putnici nemaju pravo na naknadu štete u slučaju kašnjenja vlaka. Ova odluka Europskog suda pogađa sve europske željeznice, pa tako i Hrvatske željeznice (HŽ).

U HŽ-u su kazali da njihove pravne službe analiziraju odluku Europskog suda, odnosno njenu primjenjivost na naš Zakon o željeznicama.

Odgovor odnosi li se obveza odštete putnicima u slučaju kašnjenja i na njih ili će HŽ biti izuzet do prosinca 2014. (što Zakon o željeznici za neke slučajeve i situacije omogućuje) bit će spreman za sutra.

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …