AIESEC: Eko Sinergija

123

Možda upravo globalni problemi donose na vidjelo jedan potpuno novi fenomen 21. stoljeća – stvaranje globalne zajednice. Multikulturalna globalna zajednica sa svojim povezanim i međuovisnim društvima odlikuje se i rastućom kolektivnom svijesti oko važnih pitanja današnjice – poštivanja ljudskih prava, poštivanja raznolikosti uz istovremeno poticanje zajedništva,problema siromaštva i nezaposlenosti, ekologije i slično. Uslijed sve jačih valova globalizacije te uz želju da se zadrži prepoznatljivost i originalnost u jedinstvu mnogih različitih kultura i društava, u Hrvatskoj, kao jednoj od rijetkih zemalja netaknute prirode, javila se ideja o promicanju važnosti ekološke osviještenosti.

Članovi internacionalne studentske organizacije AIESEC, čiji lokalni odbor se nalazi u Zagrebu, odlučili su pomoći ekološkoj udruzi „Planet Zemlja“ u posebnom načinu skretanja pažnje na trenutne ekološke probleme – organizirajući „Earth Run Europe“ maraton. „Earth Run Europe“ jedan je od najduljih maratona na svijetu. Trči se kroz neke od europskih nacionalnih parkova sa startnom i ciljnom točkom u Hrvatskoj. Ove godine cilj je pretrčati 2700 kilometara te tako obuhvatiti 22 nacionalna parka u 9 zemalja. Utrka počinje 5. lipnja na Svjetski dan zaštite okoliša u Nacionalnom parku Plitvička jezera, a završava  1. srpnja u Zagrebu, na dan ulaska Hrvatske u Europsku Uniju.

“Earth Run Europe” samo je jedan od načina na koje se želi ukazati na potrebu povećanja svijesti o trenutnom globalnom ekološkom stanju, kao i o potrebi preuzimanja osobne odgovornosti za vlastiti okoliš. U skladu s prethodno istaknutim idejama  multikulturalizma i jačanja kolektivne svijesti unutar rastuće globalne zajednice, AIESEC Zagreb organizira projekt „Eko Sinergija“, u trajanju od  25. veljače do 8.travnja na kojem će 4 praktikanta iz Italije, Njemačke i Bosne i Hercegovine, pomoći u organiziranju spomenutog maratona. Osim aktivnosti vezanih uz realizaciju maratona, istraživanja tržišta i pronalaženjem partnera za moguće održavanje maratona i u drugim zemljama, praktikanti će sudjelovati u brojnim drugim aktivnostima. Svaki drugi vikend, s početkom 9. ožujka, u odabranom zagrebačkom trgovačkom centru praktikanti će raditi na radionicama u kojima će se iz recikliranih materijala izrađivati kreativni predmeti.

“Planet Zemlja“ i praktikanti AIESEC Zagreba, organizirat će i brojna popratna događanja –  izlete u prirodu, akcije čišćenja okoliša, pozdravne skupovi na mjestima s pohvalnim ekološkim napretkom i slično. U realizaciju će biti uključene škole, ekološke organizacije, športski i planinarski klubovi, gradska i mjesna poglavarstva te druge organizacije i pojedinci. Početak projekta obilježit će se 1. ožujka, u prostoru Kluba Studentskog centra, s početkom u 18:30.

Ovakvi projekti nisu rijetkost, iako se za njih rijetko čuje. Svakim danom, pokreće se sve više mladih ljudi, istupaju naprijed i preuzimaju stvari u svoje ruke. Najbolji dokaz je i povećani interes zagrebačkih studenta, koji bivaju sve više zainteresirani za mogućnosti i prakse koje im AIESEC nudi.
Cilj i svrha osnivanja AIESEC-a generalno, pa tako i onoga u Zagrebu, bila je doprinijeti razvoju društva potičući  pojedince na proaktivnost. Pojedinac kroz rad na organiziranju i provedbi projekata te kroz svakodnevni rad nužan za opstanak udruge stječe znanje i iskustvo, razvija vještine i kreira stavove s naglaskom na međukulturalno razumijevanje i internacionalizam. Proaktivan pojedinac je socijalno odgovoran, poduzetan, razumije kulturne razlike, aktivno uči i predstavlja pokretačku snagu na globalnoj razini. Zagrebački ogranak ove internacionalne organizacije, ponudu i mogućnost sudjelovanja na jednom do sličnih projekata stavio je nedavno na kontinuiranu dostupnost.

            Svi zainteresirani studenti lako mogu doći do detaljnijih informacija. AIESEC redovito održava informacijske sastanke na svim fakultetima, na kojima članovi objašnjavaju prilično jednostavno proceduru i ponude prakse, a oni koji su već bili na praksama prenose svoja iskustva. Možda najbolji izvor informacija za zainteresirane je AIESEC Facebook stranica, na kojoj se može naći golema količina obavijesti, slika i poruka članstva. AIESEC je prilika za svaku mladu osobu da upozna svijet, a pritom i upozna i ostvari svoje potencijale.

Igor Pavliško

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …