83 kune? Ne, hvala

Gradska skupština Grada Zagreba 20. prosinca 2010. donijela je odluku kojom se ukida pravo na besplatan javni gradski prijevoz zagrebackim studentima, osim onima s prebivalištem u Zagrebu i mjesecnim primanjima manjima od 2000 kn po clanu kućanstva. Rijec je o još jednoj od politickih odluka koja pogađa najugroženije slojeve stanovništva.

 Iznos od 83 kn koliko bi jedan student trebao mjesecno izdvajati za pokaz ili 830 kn za godišnji pokaz (samo ZET) te 247 kn mjesecno ili 2676 kn za godišnji pokaz (ZET + HŽ), izravan je udarac na ionako loše financijsko stanje studentske populacije. Nedopustivi su pokušaji „krpanja“ proracunskih rupa dokidanjem naših prava, tim više što zagrebacki studenti (iz svih dijelova Hrvatske) svojim studiranjem te boravkom u ovom gradu doprinose punjenju tog proracuna.

Spomenuta odluka Skupštine ne samo da izravno utjece na ionako loš socijalni status studenata, nego otvoreno diskriminira studente s prebivalištem izvan Zagreba. S obzirom na uocene socio-ekonomske posljedice ovakve odluke i njene diskriminatorne osnove zahtijevamo da javni gradski prijevoz bude doista javan i dostupan, dakle besplatan, svim studentima grada Zagreba.

Peticiju Studentskog zbora u potpunosti podržava Sveucilište u Zagrebu, a za potpisivanje u on-line obliku je dostupna studentima na web adresi: peticija.szzg.hr

peticija


izvor: www.szzg.hr
foto: www.szzg.hr 

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …