21. Dani hrvatskog filma

21. Dani hrvatskog filma održat će se u Studentskom centru (Kino SC, Teatar &TD, MM centar, Kafić Teatra &TD) od 16. do 22. travnja. Sveopća kriza nije se odrazila na broj prijavljenih filmova kojih je ove godine na festivalsku adresu pristiglo više od 300, dok je selekcijska komisija u sastavu Dean Šoša, Bruno Kragić i Ana Hušman u program konkurencije uvrstila 111 filmova.

Ukupno gledajući, prijavljen je zadovoljavajući broj uspjelih filmova u svim kategorijama, a pojavilo se i nekoliko intrigantnih novih autora, istaknuo je umjetnicki direktor te clan selekcijske komisije Dean Šoša

U konkurenciji za nagrade žirija 21. DHF-a (Grand Prix, Oktavijan, Jelena Rajković, Zlatna uljanica te nagradu publike) u kategoriji igranog filma natjecu se 22 naslova, dokumentarnog 17, animiranog 20 te eksperimentalnog filma 18. Na popisu namjenskih filmova našlo se 18, a u kategoriji glazbenih spotova 16 uradaka.

Godinama se raspravljalo o tome trebaju li Dani biti festival ili smotra? Treba li emitirati sve prijavljene filmove ili napraviti strogu selekciju? Ove godine odlucili smo se za malo strožu selekciju no inace, pa konkurencija broji nekoliko blokova manje no prošlih godina. Ipak, nismo bili prestrogi, želeći što većem broju filmova dati prigodu da stignu do gledatelja. Jer iako je filmskih festivala sve više, neki od filmova dobit će pravu šansu jedino na Danima, porucuju clanovi selekcije.

Neuspjeli filmovi, ali i neki uspjeli, imaju slican temeljni problem: scenarij. Kratki igrani filmovi po tome su slicni svojim dugometražnim srodnicima, a problem scenarija nerijetko prati i dokumentarce. Ideje su cesto zanimljive, kamera odlicna no prica problematicno ispricana i preduga.

Možda smo jedino bili prestrogi prema iznimno brojnim dokumentarcima ‘govornog’ tipa, smatrajući kako je prije rijec o produženim reportažama negoli filmovima. Neki od tih naslova više su nego uspjeli, no cini nam se da zaslužuju neke druge, ‘televizijske dane’, zajedno sa svim ostalim televizijskim formama, od vijesti i reportaža do dokumentarnih serijala i sapunica, stoji u obrazloženju selekcijske komisije.

Uz glavni program konkurencije i na ovogodišnjoj festivalskoj manifestaciji ocekuje nas bogat popratni program. U suradnji s Blank_filmskim inkubatorom od 17. do 19. travnja održat će se trodnevna besplatna radionica za 12 polaznika dok će se u suradnji s Hrvatskim filmskim ljetopisom održati radionica filmske kritike pod nazivom ‘Kriticni dani‘.

Kućni reklamni video – KRV, program je na kojem će se, u opuštenoj atmosferi kafića Teatra &TD cetvrtu godinu za redom prikazivati reklame nastale u privatnim produkcijama.

Program ‘Titlujem srpske filmove za Dane hrvatskog filma’ održat će se 18. travnja s pocetkom u 20:30 sati, a rijec je o pokušaju realizacije originalne ideje titlovanja srpskih filmova za prikazivanje kod hrvatskih distributera. Istoga dana, možete saznati sve što vas je zanimalo o odnosu filma i autorskih prava na tribini pod nazivom ‘Treba li nam autorsko pravo…novac ili umjetnost?‘, autorskopravnog specijalista Stribora Jurcića.

Sastavljen od tima prekaljenih kvizaša, kviz DHF-a ‘Kviz ga nije volio‘ by Dada Jihad će 19. travnja, s pocetkom u 20 sati u kafiću Teatra &TD prigodno provjeriti (ne)znanje filmaša o povijesti, zemljopisu, faktografiji i triviji domaćih pokretnih slika.

Kao i prethodnih godina Skate pool kino će ugostit kratke amaterske filmove iz cijele Hrvatske i susjednih zemalja, a prije projekcije moći ćete se zagrijati uz dj performans dok ćete od 23 sata moći uživati uz besplatan koncert Final approacha (Slo), Black cellsa (HR) i Svinja (HR) u Sretnoj kući.

Glazbeni će dio programa upotpuniti i zagrebacki ska reggae funk pop bend Nan deSKA?!, koji će rasplesat filmaše i filmašku publiku na samom otvaranju festivala, u ponedjeljak 16. travnja, u polukružnoj dvorani Teatra &TD. Rasplesana i opuštena atmosfera glavna je karakteristika njihovih energicnih nastupa kojima su do sada zakacili brojnu publiku i plasirali se na programe niza glazbenih festivala u Hrvatskoj i inozemstvu. Ovoga puta Nan deSKA?! će publici osim svoje glazbe predstaviti i novi video spot i to za pjesmu Volim te.

Osmeroclani bend zaljubljen u 50-e Billie & the Kids ubacit će vas u vremeplov i odvesti u vrijeme rhythm & bluesa, u vrijeme plesnih haljina, u vrijeme rock’n’rolla, 20. travnja u Teatru &TD! Nakon koncerta Billie & the Kids zasigurno ćete htjeti ostati s nama uz rockabilly DJ program do kasnih noćnih sati.

U subotu 21. travnja, predstavljamo vam koprivnicki indie punk rock bend Suho Grlo Nos i njihov drugi studijski album Manifest gluposti. „Ovim glazbenim miksom Violent Femmsa na distorziji, Thermalske percepcije društvene stvarnosti, elegancije Sonic Youtha, kao i utjecajem fragmenata Nirvane, Pixiesa, Overflowa i mnogih drugih pokušali smo sami predstaviti svoje viđenje ljudske gluposti“ – isticu SGNovci.

Program provjerite ovdje!
Ulaz na sva događanja je besplatan!

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …