17.03.2011. u SKUC-u: Studenti protiv korupcije

Dosta je bilo šutnje o korupciji u akademskoj zajednici! Studenti protiv korupcije (pod vodstvom studentskih udruga Financijski Klub i eSTUDENT) u suradnji sa Sveucilištem u Zagrebu organiziraju u cetvrtak (17.03.) u 19 sati Okrugli stol na temu “Strategija suzbijanja korupcije u akademskoj zajednici”. Mjesto događanja je SKUC. Uz Okrugli stol održat će se i studentska debata te interaktivna predstava.

Studenti protiv korupcije je inicijativa pokrenuta od strane dviju studentskih udruga Ekonomskog fakulteta – eSTUDENTa i Financijskog kluba, koja se znacajno proširila na sve sastavnice Sveucilišta. Svrha održavanja projekta jest potaknuti studente na otvoreno razgovaranje o ovoj problematici, na percepciju korupcije kao štetne i po njih i po cijelo društvo te motivirati ih na aktivnije reagiranje na koruptivno djelovanje, prijavljivanjem istog.U prvoj fazi projekta održan je koncert na Trgu bana Josipa Jelacića na Međunarodni dan borbe protiv korupcije, 9. prosinca 2010. Koncert se sastojao od svirke bendova i nastupa stand up komicara Komedije s nogu. Cilj ove faze bio je upoznati studente s našom inicijativom i potaknuti ih na dolazak na predavanja, te na Međunarodni debatni turnir. Turnir se održao u suradnji s Hrvatskim debatnim društvom 10. i 11. prosinca 2010. godine. Na turniru je sudjelovalo 48 debatanata iz razlicitih zemalja (Hrvatske, Slovenije, Srbije, Grcke, Litve, Njemacke i Austrije). Na taj se nacin htjelo djelovati na buđenje studentske svijesti i usađivanje mentaliteta u kojem je upravo korupcija glavna štetocina društva.
Druga faza projekta ukljucuje održavanje tribina koje će se održati na svim sastavnicama Sveucilišta u Zagrebu. Teme na svakom fakultetu će se prilagođavati problematici pojedinog fakulteta. Prvo predavanje inicijative Studenti protiv korupcije, održano 20. sijecnja 2011. na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, organizirano je s ciljem poticanja studenata na raspravu o razlozima prepisivanja, pod nazivom „Prepisivanje je oblik varanja ili snalažljivosti?“.
U pripremi je veliki edukativni dio projekta, koji će se održati 17. ožujka 2011. godine u 19 sati u SKUCu, Studentski dom Stjepan Radić, na temu „Strategija suzbijanja korupcije u akademskoj zajednici“, u suradnji s Rektoratom Sveucilišta u Zagrebu.  Uz zanimljive goste okruglog stola, interaktivnu predstavu i debatu, potaknut će se studenti da govore o ovoj problematici, a sve u cilju podizanja svijesti o štetnosti korupcije. Gosti Okruglog stola su: prof. dr. sc. Ksenija Turković, prorektorica Sveucilišta u Zagrebu; prof. dr. sc. Jasmina Havranek, ravnateljica Agencije za znanost i visoko obrazovanje; prof. dr. sc. Alan Uzelac, Eticki savjet Sveucilišta u Zagrebu; Tin Gazivoda, Centar za ljudska prava; Jelena Berković, GONG; Ivan Bota, Studentski zbor Sveucilišta u Zagreb.
Treća faza projekta bit će provođenje ankete o percepciji korupcije u akademskoj zajednici na svim sastavnicama Sveucilišta, gdje će Studenti protiv korupcije biti dijelom ekspertne skupine za izradu i provođenje ankete.
Sve dodatne informacije o projektu, mogu se pronaći na www.plava-kuverta.info i na Facebook stranici Studenti protiv korupcije.

Dosta ti je da se u našem društvu smatra da ne možeš uspjeti ako nemaš vezu ili nisi nekome platio za to? Stavimo znanje i trud na prvo mjesto! 
Dođi u cetvrtak u 19 sati u SKUC i reci svoje mišljenje!

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …