14. Ljetna akademija u Beču za studente i maturante

HKD NAPREDAK Austrija – Glavna podružnica Bec, u suradnji s podružnicama u domovini, organizira od 05. do 25. kolovoza 2012. godine u Becu 14. LjETNU AKADEMIJU za studente i maturante. Škola je namijenjena dobrim studentima iz Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske i Srbije kojima je potrebna i materijalna potpora u duhu HKD Napredak. Planirano je mjesto za 34 studenta/ice.


Težišta Akademije su:

1) Intenzivno ucenje njemackog jezika. Po cetiri nastavna sata dnevno (ukupno 75) u 3 radne grupe od po 10-12 ucenika.
2) Organizirano upoznavanje Beca i Austrije u popodnevnim i vecernjim satima: a) povijest, kultura, znanost – posjeti najvažnijim muzejima i znamenitostima grada Beca. Jednodnevni izlet u Wachau (podrucje pod zaštitom UNESCO-a kao prirodna i kulturna baština); b) gospodarski, socijalno-politicki, obrazovni i medijski život – posjet i razgovori u gradskoj vijećnici, saveznom parlamentu, Diplomatskoj akademiji, posjet dnevnim novinama „Die Presse“, Company Day u velikim koncernima kao Erste Group, HERZ Armaturen ili STRABAG, susreti s ljudima iz javnog, gospodarskog, politickog, sindikalnog života, sa sponzorima, itd.
3) Razgovori i diskusije na teme: EU, globalizacija, međunarodna suradnja i moja domovina, studij i izgledi za budućnost.

Susreti s veleposlanicima Bosne i Hercegovine i R. Hrvatske također su ustaljena tocka Akademije, te Napretkova vecer, razmjena mišljenja, diskusije o studiju i izgledima za mlade u budućnosti uz sudjelovanje uglednih profesora i znanstvenika. Naravski, bit će vremena i za slobodne aktivnosti, druženje i zabavu.

Organizator HKD Napredak Austrija, uz gore navedeno, osigurava:
smještaj s punim pansionom u dvokrevetnim i jednokrevetnim sobama u kvalitetnom studentskom hotelu, kvalitetnu i pouzdanu organizaciju Škole od polaska iz Mostara, Sarajeva, Tuzle i Zagreba do povratka doma (jedan asistent Akademije stalno je zadužen za studente), zdravstveno osiguranje za vrijeme boravka u Becu, kartu za gradski prijevoz, ulaznice i vođenje za planirane posjete muzejima i drugim znamenitostima.

Od polaznika Akademije se ocekuje:
Spremnost za ucenje njemackog jezika i ostalih ponuđenih sadržaja, odgovorno i kolegijalno ponašanje u grupi, kao i spremnost na suradnju u duhu HKD Napredak. Cijena Akademije iznosi 1.600 eura po polazniku. Polaznici Akademije plaćaju participaciju u iznosu od 500 eura. Ako se ne skupi dovoljno sponzorskih sredstava participacija može biti nešto povećana.
Testiranju mogu pristupiti svi redoviti studenti i postdiplomci, te ovogodišnji maturanti a preporucujemo narocito onima koji će od jeseni studirati u Becu. Testiranje znanja njemackog je važan, ali ne jedini preduvjet. Uvažavat će se i zahtjevi sponzora kao i aktivnost u Napretku.

Testiranja (i detaljnije informacije) bit će održana kako slijedi:

– ZAGREB u petak 30.03.2012. u 19 h u prostorijama Napretkovog kulturnog centra, Bogovićeva 1/I, Zagreb. Prijave na: tel. 01/4813 156 ili e-mail napretkovkulturnicentar@hi.t-com.hr

– TUZLA u ponedjeljak 02.04.2012. u 15h u amfiteatru KŠC u Tuzli. Prijave na tel. 035/272-061 od 10 do 14 sati ili e-mail hkd.napredak.tz@bih.net.ba

– SARAJEVO u utorak 03.04.2012. u 15h u Klubu Lira, Pehlivanuša 1. Prijave na mail stipendije@napredak.com.ba ili tel. 033 213 768

– MOSTAR u srijedu 04.04.2012. u 15h na Građevinskom fakultetu – kampus Sveucilišta, ucionica A, prvi kat. Prijave na e-mail stipendije@napredak.com.ba ili tel. 033 213 768

Zainteresirani se trebaju prijaviti za testiranje s osobnim podacima (ime i prezime, mjesto prebivališta i mjesto studiranja) na navedene adrese ovisno gdje žele ići na testiranje. Krajnji rok za prijavu je 1 dan prije testiranja.

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …