10 najboljih stvari u Zagrebu koje su besplatne

zagreb-gradec

1. Smjena straže

Ceremonija smjene počasne Kravat-pukovnije održava se svake subote i nedjelje od 12 do 14 sati, a posebno još i 5. kolovoza (Dan domovinske zahvalnosti), 8. listopada (Dan neovisnosti Republike Hrvatske) te 18. listopada (Dan kravate).

Postrojavanje započinje u podne na Markovu trgu nakon čega slijedi ceremonija pregleda postroja i naoružanja. Slijedi mimihod središtem grada uz trubače, bubnjare, stjegonoše…

Nakon toga postavlja se straža na predviđenim pozicijama, atraktivnim turističkim lokacijama, od Trga bana Jelačića do Gospina kipa na Kaptolu.

2. Aqua Fitness

Cijelo ljeto, od 1. srpnja pa sve do 31. kolovoza, na Malom jarunskom jezeru održava se besplatni aqua fitness. Vježbat će se utorkom i četvrtkom od 9.30 do 11 sati kod kluba odbojke na pijesku “Erste”. Rekreaciju organizira “Sport za sve Centar Zagreb”, a dodatne informacije mogu se dobiti na ovim brojevima 4922 720 i 099 676 4071.

3. Ljeto na Strossu –  Strossmartre

Po uzoru na parišku promenadu Montmartre jedno od najromantičnijih šetališta u gradu, Strossmayerovo šetalište, postalo je Strossmartre na kojem se do kraja rujna održava Ljeto na Strossu. Riječ je o jednoj od najznačajnijih kulturno-turističkih manifestacija u Zagrebu.

Program počinje oko 11 sati, a traje sve do ponoći. Koncerti se održavaju od 21 sat, a  od četvrtka do nedjelje održavaju se kazališne predstave za najmlađe i to s početkom od 19.30 sati.

4. Promenadni koncerti 

Zagrebački vremepolov, kao što mu ime i kaže, vraća nas u prošlost. Riječ je o nizu manifestacija koje život vraćaju na ulice Zagreba i to već u travnju pa sve do kraja rujna.

Promenadni koncerti održavaju se subotama od 11 do 13 sati na pozornici Glazbenog paviljona na Zrinjevcu. Nedjeljama od 11 do 13 sati u parku Maksimiru kod Vidikovca održavju se  promenadni koncerti Ansambla salonske glazbe “Strauss”.

5. Jarun i Bundek 

Kupališna sezona na zagrebačkom moru, kako se ovdje tepa Jarunu, otvorena je još početkom lipnja. Za kupače se tijekom dana brinu spasioci, a na šljunčanim plažama koje se protežu na više od dva kilometra uz Veliko i Malo jezero svatko će pronaći mjesto za sebe.

Ako nemate novca za ljetovanje na moru ili vam je kupanja nikad nije dosta, Jarun je idealno odredište. Ulaz se ne naplaćuje, ali ako dolazite autom morat ćete platiti dnevnu parkirnu kartu i to pet kuna radnim danom, a  10 kuna vikendom.

Kupati se besplatno može i na Bundeku gdje će ovog ljeta biti postavljena i ljetna pozornica s nizom kulturnih sadržaja.

6. Maksimir

Iako je maksimirski park možda najpoznatiji po Zoološkom vrtu koji se ovdje smjestio (ulaz se u ZOO naplaćuje), ova zelena oaza  na istoku Zagreba odlično je utočište za šetnju, piknik, ili jednostavno prepuštanje prirodi i miru. Omiljeno je mjesto za rekreativno trčanje, nordijsko hodanje ili  igru s djecom.

7. Dolac i zagrebačke kumice 

Turisti iz cijelog svijeta izdvajaju Dolac kao nezaobilazno mjesto koje zavodi nepca okusima svježeg i domaćeg voća i povrća zagrebačkih kumica. Ne morate kupovati, dovoljno je prošetati kroz štandove, pomirisati cvijeće.  Ne garantiramo da nećete htjeti otvoriti novčanik pri posjetu tržnici o kojoj je i BBC snimao dokumentarac.

8. Gornji grad

Kad ste se zadnji put prošetali zagrebačkim Gornjim gradom i uživali u pogledu na crvene zagrebačke krovove? Potegnite do Markova trga, i pogledajte crkvu sv. Marka izvana jer se u nju ne može ući, pa se ponašajte kao turist u svom gradu.

Radićevom se spustite do Trga bana Jelačića pa prošetajte Lenuccijevom potkovom. U nekom od zelenih zagrebačkih parkova potražite klupicu ili jednostavno predahnite na travi. Možete napraviti i piknik.

9. Nastupi uličnih svirača 

Ulični svirači nezaobilan su zagrebački prizor no u žurbi svakodnevice često im okrenemo leđa. Zastanite, poslušajte i ako vam se svide, udijelite im koju kunu (iako je samo slušanje besplatno, nagradite svirače ako su to zaslužili, a vi si možete priuštiti). Od kraja lipnja, četvrtkom, petkom i subotom počinje Tkalčijana koja i u najzabavniju zagrebačku ulicu dovodi ulične svirače i zabavljače.

10. Ljetno kino Gradec 

Ljetno Kino Gradec na Katarinskom trgu ove godine ide četvrti put i najpopularnije je mjesto svih filmoljubaca. Riječ je o kinu na otvorenom što je idealno za vruće zagrebačke noći. Ulaznica se ne naplaćuje a povoljne cijene pića pronaći ćete u bifeu iz filma Tko pjeva, zlo ne misli –  “K Žnidaršiću”.

izvor: vecernji.hr

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …