Vratarenje u studentskom domu

Vrata studentskog doma Stjepan Radić zaslužuju posebnu pricu. Kakvih vrata imamo? Čemu mnoga vratarenja služe? Koliko se puta dogodilo da su vam izmaknula za tren, ili da ste ih uhvatili trenutak prije zatvaranja? Loš osjećaj, zar ne? Pogotovo ako niste stanar doticnog paviljona. I dobar osjećaj ako ste ih uhvatili? O da.

Provodeći studentski život u domu bitno je primjetiti da su nam vrata jedan od presudnijih faktora življenja. U domu su na ulazu u svaki paviljon, ulazu u svaku sobu, ulazu u svaki tuš i wc. I kuhinju također! Ispricavam se što sam zaboravio navesti i ucionicu. Zanimljivo  je koliko nas vratarenja u domu ogranicavaju i koliko nam toga s druge strane omogućavaju. Neka su ispisana raznoraznim sadržajima, neka su razbijena, a neka potpuno cista i uredna. Reklo bi se da svaka od njih imaju svoju pricu. Jedna lupaju, druga su se objesila, treća su iscrtkana… Zaista ima svakakvih. Zar ne bi bilo zgodno da napravimo natjecanje za naljepše ukrašena vrata drage nam Save? Prijedlog je da najprije delegacija svakog paviljona izabere svoja „najbolja vrata“, a potom od jedanaest paviljona izaberemo „najljepša vrata Studentskog doma Stjepan Radić“. Bitno je izabrati vrata jer imaju ona i svoju bitniju pricu od ove nazovimo je- možda zabavne.  

Vrata su nam uvijek zatvorena. Kao i u životu, zar ne? Da bi nam se vrata otvorila, moramo ih otvoriti svojim rukama. Ponekad pomislim, moram li zaista uvijek sam otvoriti vrata, i tada… tada ih otvori netko s druge strane. Relativnost i veliku pouku o životu mogu se nauciti iz vrata paviljona studentskog doma. U koje god doba dana dođete, postoji mogućnost da ćete ih cekati 5-10 minuta. Svaki paviljon ima cca 200 soba, znaci 400 ljudi. Iako je velika šansa da u svakom trenutku u 24 sata netko izlazi, pitanje je koliko će nam se baš u određenom trenutku posrećiti. Život je kopija (skoro napisah „kemija“) vratarenja. Ponekad nam se otvori prilika u obliku vrata, tocno kad pred njih dođemo… Postoje situacije kad se vrata prerano otvore pa ne stignemo ući… A isto tako imamo situaciju kada ih gledamo iz daljine dok se ona uredno otvore i zatvore.

Vrijeme je također jedan od najpresudnijih faktora vratarenja. Život je vrijeme vratarenja. Vrata se nekima otvaraju, a nekima zatvaraju. To je normalni ljudski tijek šanse. Ne postoji nitko kome se vrata stalno otvaraju, a niti onaj kome se vrata stalno zatvaraju. Kad toga postanemo svjesni prešli smo u odrasliju dob. Iako u domu nikada nećemo odrasti upravo zbog tih vrata. Vrata studentskog doma samo su prva od važnijih vrata u našim životima… I samo su jedan lijep primjer okrutnosti života i pravog životnog vratarenja prilika i neprilika…

O studentima koji vrše vratarenje, u idućem clanku…!

Provjeri ovo!

Studentcuts

Program prvog dana Studentcuts festivala u S.D. Stjepan Radić

Kao što smo već najavili prethodnih dana, 14. i 15. svibnja Studentski dom „Stjepan Radić“ na …