Tri večeri modnog hedonizma

CAP 2011. Što su pokazali hrvatski dizajneri?

Iza nas je još jedan Cro a Porter koji je ovu jesen donio kolekcije cak dvadeset i jednog dizajnera. Kroz tri veceri pistom West Gate Arene i West Gate Studija prodefilirao je cijeli niz modela pokazujući vizije svakog dizajnera.  Vidjeli smo zaista svašta. Od Elfsovih opasnih cura koje su predvodile Jelena Rozga i Iva Jerković, preko vilinskih haljina Borisa Pavlina, orijentalne vizije Anamarije Asanović, kića Monike Sablić, Bahorićevih deckiju pa sve do Zigmanovih sexy ratnica. Krenimo redom.

Prva vecer CAP-a

ELFS, splitski dvojac Arileo, Etna Maar, Jasmina Arnautović,  pobjednica fashion incubatora Jelena Aleksić, Linea Exclusive te Boris Pavlin obilježili su prvu vecer. Tko je privukao najviše pozornosti?

ELFSI su predstavili zapravo svoju proljetnu kolekciju koja je više-manje ostala jako blizu onoga što ELFSI rade. Klasicne crne haljinice, suknjice i nekoliko dobrih balonera. 

slika1slika2

Sve ono što smo i ocekivali od ovog modnog dvojca. Sve to još zacinjeno Jelenom Rozgom koju oblace na svim koncertima i turnejama te Ivom Jerković koja im je nova muza. 

Linea Exclusive

Crne cipkaste haljine koje su nosive u svakoj prilici i koje se jednim potezom zatvaraca pretvaraju u suknju ili bluzu ono je što su nam predstavile Irina i Danijela Car.

slika3slika4

 Linea je uvijek exclusive, prema tome ne sumnjamo da će se komadi i ove kolekcije naći u ormaru svake trendseterice ukljucujući i Fani Stipković.

Boris Pavlin bajkovitom je pricom zatvorio prvu vecer CAP-a i ujedno pokazao kolekciju koja je hipnotizirala publiku.

slika5slika6

Čipka, til i blještavilo ono je cime Pavlin ženu pretvara u vilu. Svaka Pavlinova haljina jasno pokazuje s koliko je truda i ljubavi stvarana. U ovim bi

Druga vecer CAP-a

XD Xenia Design, Hippy Garden, Zoran Aragović, Madame Demode, Tomislav Bahorić, Anamarija Asanović, Monika Sablić

Sa druge veceri CAP-a najviše će se pamtiti kolekcije Hippy Garden, Anamarije Asanović te Tomislava Bahorića.

Hippy Garden i dalje obožava svoje zaštitno lice Petru Friganović koja je i otvorila reviju. Fini pripijeni komadi koji naglašavaju ženske obline i duboki prorezi ono je što je kolekcija Hippy Gardena donijela na pistu ove sezone.

slika7slika8

Možda nešto tamniji tonovi nego inace i nova geometriziranost, no i dalje slavljenje vamp ženstvenosti. Sigurni smo da ćemo u ovim komadima viđati jako puno zvijezda.

Anamarija Asanović dizajnerica je od koje se jako puno ocekivalo. Ne bez razloga jer njene su haljine nakon debitantskog pojavljivanja na CAP-u 2010. postale komadi koje je svaka žena dobrog ukusa poželjela imati na sebi. 

slika9slika10

Sa Sanjom Duggan kao zaštitnim licem, Anamarija je donijela dašak orijenta na pistu. Samu reviju otvorile su trbušne plesacice, a turbani te pjesma iz soundtrack-a Milijunaša s ulice dodatno su zacinili tu pricu. Ženstvene haljine, hlace i svilene košulje u prekrasnim tonovima ono je što nam se najviše svidjelo. Turbani su nešto novo, ali ipak samo za one hrabrije. 

Tomislav Bahorić na ovogodišnjem je  CAP-u predstavio doista dobro posloženu kolekciju punu nosivih komada kada je muška moda u pitanju. Veste finog materijala i kožne jakne definitivno su najpoželjniji komadi iz ove kolekcije. Inspiriran krizom tridesetih godina 20.stoljeća,  prenio je doista snažnu poruku koju su dodatno naglasile djevojcice na pisti. 

slika11slika12

Treća vecer CAP – Zigmanovo finale

Na završnoj veceri CAP-a predstavili su se Luka, IvanMann, Sonja Lamut, Andreja Bistricić i Maja Merlić, Borna Rajić, MAK te ZIGMAN.

Izdvojiti možemo punk djevojke Andreje Bistricić i Maje Merlić koje su ostale vjerne onoj pocetnoj Andrejinoj viziji. Dašak londonske škole, bunt i unikatnost svakog komada posebnost su ovog dvojca. 

slika13slika14

Bojama su se pomaknule, pa je umjesto crno-bijele verzije nastupio koktel crne sa zemljanim tonovima. Uz posebnost svakog komada odjeće, za oko vam moraju zapeti i torbe. Ruksaci Andreje i Maje privukli bi pozornost svakoga dok šećete ulicom. Bio to London ili Zagreb.

Borna Rajić

Jeste li ikada zgriješili kad je praćenje revije u pitanju? Zijevnuli? Ako jeste, onda je to znak da kolekcija koju gledate nije baš u potpunosti opravdala sudjelovanje na CAP-u. 

slika15slika16

Debitantica Borna Rajić koja je željela naći malo mjesta među etabliranim imenima hrvatskog dizajna, ipak se previše zaigrala i shvatila olako privilegiju pojavljivanja na CAP-u. Dvije slatke košuljice, dobar šešira za jahanje i bijelo odijelo s pufrukavima jedino je što može biti nosivo u realnom životu. Sve ostalo je francuski šik za tematske party-e.

A onda je došao Teo P. i MAK. Kolekcija koja nas je opet vratila u stvarnost i natjerala da pratimo svaki komad na modelu. Odlicni komadi, predivna paleta boja te bezvremenska elegancija. Da, tako je  to zamislio Teo P. I briljirao!

slika17slika18

Za kraj – ZIGMAN. Unatoc hladnoći zbog koje su svi bili natjerani odgledati reviju u toplim pernatim jaknama i kaputima, Zigmanove su muze zatvorile CAP trivijalno. Snažna glazba, magla na pisti, odvažnost i provokativnost u ocima modela, dinamicnost i odlicna koreografija pretvorila je hladnu garažu u usijanu pozornicu gdje su njegove ratnice vodile glavnu rijec. Dao je sve. Od haljina do kožnatih jakni sa krznom, od Kristine Šalinović do nepoznatih modela. Samo je još nedostajala Severina u prvom redu koja je i najavila Zigmanovu kolekciju noseći haljine s njegovim potpisom na nastupima i u spotu pjesme  „Brad Pitt“.

slika19slika20

Što se tice medijske popraćenosti, možemo reći da su svi portali, sve TV kuće prenijele barem dio CAP-a koji je i ovaj puta protekao pod budnim okom svoga tate Viktora Drage. Sudeći po gužvama i  dvoranama popunjenim  do posljednjeg mjesta, Cro a Porter je događaj koji želi vidjeti sve više modno osviještenih Hrvata.

Pa što reći nego: „Jedva cekamo slijedeći!“ J


by: marina&marina
foto: http://www.cro-a-porter.hr/

Provjeri ovo!

Studentcuts

Program prvog dana Studentcuts festivala u S.D. Stjepan Radić

Kao što smo već najavili prethodnih dana, 14. i 15. svibnja Studentski dom „Stjepan Radić“ na …