„Praktični uspjeh ideje, bez obzira na inherentne mogućnosti, ovisi o stavu suvremenika.“ Nikola Tesla

Tesla, koji je rođen u Smiljanu kod Gospića davne 1856. godine, na dan prije stvaranja ovog teksta i tocno 155 godina , ostavio je nezamisliv trag na ljudskoj misli. Bio je filozof, prakticar i specificni napredni futurist. Mogli bi reći da je svojim mislima cak i za naše doba bio futurist. Bio je uspješan, sposoban, uvažen i pronicljiv. Sve ono što bi danas svaki pojedinac i izumitelj poželio, ali Tesli to ipak nije bilo dovoljno. Želio je više.

Gledajući popis stvaralaštva i izuma, jedna stvar kod Tesle i više je no jasna – uspjeh. Pitanje je koliko je Tesla sebe zaista vidio kao uspješnog u zadnjim godinama života, ali nije pitanje kako su ga gledali njegovi suvremenici –  kao konkurenta. Jedno prilikom je rekao „Prakticni uspjeh ideje, bez obzira na inherentne mogućnosti, ovisi o stavu suvremenika.“ Dubokoumno, pomalo i neshvatljivo.

Često puta ovozemljanin stvori ideju ali ne zna što bi s njom ucinio. Ona postoji, ima potencijala, ali visi u zraku jer ne ovisi o glavi koja ju je stvorila. Ideja ovisi o stavu suvremenika. Što bi to zapravo znacilo, iz citata nije logicno direktno shvatiti.  Ali, Tesla je bio taj koji je imao pravo reći tko mu pritišće kocnicu njegovih ideja i sputava ga u punom potencijalu. Iz biografije je vidljivo da je imao puno konkurenata, ali zapravo nije imao niti jednog. Tesla nije ovisio o svojim inherentnim mogućnostima jer su one pokazale daleko naprednije ideje i misli od svih suvremenika. Dakle, svih suvremenika, ne „mnogih“ već svih. Hrvat i Srbin, koji se usudi reći da je svjestan velikog broja vlastitih ukradenih ideja i misli, citiram: “ Ne žalim što su drugi pokrali moje ideje. Žalim što nemaju svoje.“ , zasigurno je moćni i hrabri vremenik.

Rekao bih da je on bio primjer neprilagođenog vremenika, kojemu su suvremenici zaista bili samo su-vremenici. Vremenik iznad svojeg doba, vremenik opisive i opipljive snage uma i izuma.

Koliko je uspio prakticni uspjeh njegove ideje, a koliko uspjeva vaša ideja po istoj „Teslinoj formuli“ ?

Rekao bih da je Tesla uspio, iako je samo djelomicno uspio. Svi eksperimenti koje je radio, bili su tada, kao i danas, ispred svog vremena. O tome govore povezivanja njegovog lika i djela s velikim događajima, munjama, eksplozijama, telepatijom, i sl. Baš po vlastitoj formuli, Tesla je prikazao ogranicenost ljudskog doba. Treba vjerovati kako nije imao lak život, mnogi su mu pokazivali prsa, da bi zatim okrenuli leđa shvativši da je ipak prenapredan. Ljude poput Tesle, nemoguće je pratiti. Takvi vremenici danas ne postoje, a ako postoje onda nikada neće postati „slucaj Tesla“. Današnje doba, doba je kvantitete „supernaprednih“ ideja. U toj masi, izgubili su se vremenici koji mijenjaju svijet. Promislimo samo, kako bi Tesla danas završio? Smatram kako ne bi završio. Koliko god ovaj odgovor bio nevaljao.

Ideja po Teslinoj formuli, zaista je takva. Sam je bio dokaz samomu sebi, a u današnje vrijeme njegovi dokazi su oko nas. Kažu neki- „Istina je oko nas.“ Zaista i jest, ali želimo li ju vidjeti? Kažu da je vremenik iz Smiljana mogao upravljati munjama, tamo negdje oko 1900. godine u Americi. Što bi recimo bilo da Vama sadašnji suvremenik kaže- „Poznajem izumitelja koji upravlja munjama…“ ? Naravno da bi se nasmijali, i da bi ga ismijali, itd., ali opet isti ti ljudi imaju mobitel, tu malu stvarcicu koja može povezati osobu u Hrvatskoj i Americi… bežicno kao što je Tesla upravljao brodom… stoga, precjenjuje li se možda ipak današnji covjek? I nije slucajno bežicno spomenuto kod Tesle, jer je općepoznato da je Marconi(izumitelj radija 1909.) preoteo ideju poznatog Licana.

Nikola Tesla bio je vremenik tadašnjeg, sadašnjeg a biti će i našeg budućeg vremena. Potencijal pojedinca, inherentnog pojedinca koji je iznad svojih doba, preživjeti će sve dok ga ne zamijeni jedan drugi vremenik. Danas imamo struju, jednu od najraširenijih energija, a sada cekamo novo otkriće budućnosti… i novog vremenika, jednog koji će biti poput Tesle.

 

Defactiego

Provjeri ovo!

Studentcuts

Program prvog dana Studentcuts festivala u S.D. Stjepan Radić

Kao što smo već najavili prethodnih dana, 14. i 15. svibnja Studentski dom „Stjepan Radić“ na …