Vrijeme je da se krene

Na pocetku smo još jedne akademske godine, svi se vraćamo u beli Zagreb grad, svi manje više entuzijasti i motivirani za drukciji pocetak jel? Kako bi rekli na fejsu ‘the next semester things will be different’, pa ‘ajd da vidimo kako će to ići..

Kud ćemo bolje zapoceti sa novom godinom nego usvajanjem nekih novih navika poput svakodnevnog treniranja i zdrave prehrane, a kako sam specijaliziran ilitiga samoprozvani strucnjak, u ovim dvima oblastima (ajd bar u ovoj drugoj imam diplomu), ove akademske godine potrudit’ ću se zagorcat vam studentske dane i uvjerit’ vas kako vam treninzi ne valjaju, a prehrana za koju ste mislili da je u rangu one ‘zdrave’ katastrofalna i da nemate pojma.

Svi smo više-manje smršavili ovog ljeta, namjerno ili ne, i sad bi trebali nastaviti sa takvim tempom dalje kako bi održali tjelesnu težinu ili nastavili mršaviti, a dok su još ovakve vrućine to i neće biti nekakav problem, bar što se tice prehrane.

A što se tice treniranja, treba pustiti onih prvih par dana ‘aklimatizacije’, uzet sobu, pospremit je, popit sa cimerima i docimerima kavu/pivu i pricekati da još malo kalmaju ove vrućine jer ćemo se svi manje više izvlaciti kako je pretoplo za trening, pa zalud i spominjati to -.- . Detaljne upute kako se priviknuti na život na savi možete procitati u koleginom clanku ‘Još jedna godina u domu’ na www.esava.info

I što sad, da pocnem sa savjetima il da vam se skinem sa one stvari najranije ujutro, a još ni plahte niste uzeli.
Ajd, samo par naputaka za one ‘nabrijane’ na novi pocetak i promjene.

Trcanje! Rano ujutro, dok je još friško, na prazan želudac, 30-45 min u intervalima (za one koji su u boljoj kondiciji), 1min lagano trcanje, 30 sekundi sprint. Jedan od najboljih nacina za nabijanje kondicije i pogađajte što? Skidanje kila! Triput tjedno odradite ovakav trening i u mjesec dana ste skoro 2 kile lakši.

Plivanje! Kondicija, izdržljivost, jacanje leđnih mišića i kralježnice (jer nam se kralježnica konstantno krivi kako sjedimo po cijele dane za knjigom,jel). Osim što koristimo veliki broj mišića i tako sagorjevamo više kalorija, tijelo se nalazi u vodenom mediju koji je za desetak stupnjeva niži od tjelesne temperature i na taj nacin tijelo dodatno troši kalorije za održavanje normalne tjelesne temperature da se sprjeci pothlađivanje, tj. hipotermija.

Teretana! Pustite svoj strah od ‘prebildavanja’ ako odete triput u teratanu (pogotovo cure), gledajte to ovako, kilogram sala troši 20kcal po danu dok kilogram mišića troši 140kcal. Tako da što više mišića imate moći ćete više ljencariti i jesti koliko hoćete a ipak se manje udebljati.

Što se tice vaše prehrane, sa tim treba malo pažljivije, jer kako rekoh na pocetku treba usvajat nove navike, a za to je potrebno mnogo vremena i strpljenja.

Krenite sa zajutarkom. Za pocetak, ubacite ga u vaš dnevni plan prehrane. Drugo, pojacajte svoj zajutrak sa žitaricama (poželjno zobenih, ali može i neki mix u kojem prevladavaju one punog zrna i velikog udjela vlakana), prebacite se na manje masno mlijeko, dodajte jedno-dva jaja i imate dovoljno energije za pocetak dana.

Ugljikohidrate ubacujte kroz jutro i za vrijeme rucka, sve ostalo probajte smanjiti u što većoj mjeri ili potpuno eliminirati iz vaše prehrane.

Od mesa preferirajte piletinu i govedinu, a što manje svinjetine i pohanog mesa (prženi ugljikohidrati, kancerogene supstance, akrilamidi i slicno).

Kuhani krompir nek je na prvom mjestu, peceni na drugom, pire na trećem i prženi krompir na zadnjem na vašoj listi izbora.

Po ostalom kuhanom povrću udarajte ko da vam je zadnje na svijetu. Ovo se također odnosi i na salatu. Za rucak i veceru ponesite sa sobom bocu vode umjesto sokova iz menze ili kad je u pitanju vecera radije caj ili mlijeko nego sok.

Ubacite jedan do dva međuobroka, jedan između zajutarka i rucka, drugi između rucka i vecere. Voće bi bilo najbolji izbor.
Sad kada smo više manje ponovili prošlogodišnje gradivo, vrijeme je da se krene!

Ako sam što izostavio ili imate neku temu o kojoj bi voljeli citati u mojim budućim clancima slobodno me kontaktirajte u rubrici „Pitaj Caza“.

Ekipa, dobrodošli na Savu!
Vaš Caz
(powered by eSava.info)

Provjeri ovo!

Članak o debljanju part 2.

Zadnji put sam zapoceo svoju pricu o takozvanom ‘debljanju’, i stao a da zapravo i …